................
Albániáról

Albánia csodálatos ország, természeti szépségekben, kincsekben, történelmi helyekben rendkívül gazdag.  Vendégszeretete  Európában egyedülálló. Mégis érintetlen, felfedezetlen mert sokáig zártan, a külvilágtól elszigetelve élt az ott lakó nép, ezért a külső hatások késve, lassan és nehezen érték, érik őket. Ez a szerencsénk, hiszen azáltal, hogy annyira mások, mint az úgynevezett európai „standard”, amibe ugye sok minden belefér, talán furcsának, különcnek, szokatlannak tűnnek, mégis nagyon sok mindenben hasonlóak hozzánk. Ez adja meg annak a mondatnak az értelmét, amit egy sok-sok éve Albániában élő magyar ismerősünk jegyzett meg, miszerint: „Albániában minden van, és semmi sincs”. Ezt akkor értjük meg, ha elutazunk oda és nyitottan, előítéletektől mentesen, őszinte érdeklődéssel fordulunk feléjük, akkor garantáltan nagyszerű, különleges élményekben, színvonalas kiszolgálásban, őszinte emberi gesztusokban lesz részünk.

Történelmi nevezetességek

Az országban számos ókori rom található, ezek közül a legérdekesebb a Kr. e. 10-8. században alapított, Korfu szigetével szemben található Butrint, mely az elmúlt kétezer év történelmének valamennyi korszakát megidézi, s mely az "ezerablakú" Berat vagy a „kőváros” Gjirokastra  városával együtt felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Ha valaki ellátogat Kruja-ba, különleges bazársoron keresztül haladva juthat fel Szkander-bég (Kasztrióta György) felújított várába, ahol „találkozhat még Hunyadi Jánossal is”. A magyar-albán barátság ugyanis innen eredeztethető. Fenti felsorolásunk a teljesség igénye nélkül készült, mivel Albánia történelmi nevezetességeinek, műemlékeinek felsorolása egy külön honlapot igényelne.

Természeti szépségek

Albániának 6 nemzeti parkja, 24 természetvédelmi területe és 2000 egyéb védett természeti értéke van, melyek önmagában elegendőek ahhoz, hogy ellátogassunk ebbe a kis országba. Rendkívül szép és érdekes a Kék-szem forrás, melynek másodpercenként több, mint 7m³! az állandó vízhozama, úgyhogy rögtön egy kis folyó keletkezik belőle. Az Albán-alpok különleges geológiai csodáit, egyedülálló növény- és állatvilágát elsősorban gyalogtúrákkal és terepjárós túrákkal lehet felfedezni. És természetesen a tengerpart, melynek külön érdekességei a homokos lagunás részek (Shengjin, Divjaka), a keményhomokos Durres, valamint a páratlan szépségű albán Riviéra, a csodálatos hegyekkel, eldugott öblökkel főleg kavicsos, helyenként homokos kis strandokkal.

Gasztronómia

Albániában nagyon finom ételekkel találkozunk. A mediterrán konyha ötvöződik sajátos hagyományos ételeikkel: kedvelik a halakat, a „tenger gyümölcseit”, friss salátákat, sajtokat, olívaolajat, joghurtokat és a tradicionális pirított kukoricakenyeret. Vöröshúsok (bárány, kecskegida, borjú, malac) közül bármelyiket nyugodtan fogyaszthatjuk, mert csakis fiatal állatokból készítik, garantáltan friss és „bio”, hiszen elmondhatjuk róluk, hogy „tegnap még a réten legelésztek”. Szárnyasok közül a leggyakoribb a csirke, de megtalálható a kacsa, liba, pulyka is.  Az éttermek általában nagyon színvonalasak, nagy adagokat mérnek, udvarias a kiszolgálás, és az árak rendkívül mérsékeltek.

Vizek

Az ország partjainál két tenger találkozik az Adria és a Jón-tenger. Ha a homokos, „olaszos”, nyüzsgő helyeket részesíti előnyben, akkor Shengjin-t, Durres-t, Vlora-t ajánljuk, ha inkább a csendesebb, kavicsos „horvátos” stílust kedveli, akkor Vlora-tól délre bárhol jól fogja érezni magát, akár Dhermi-t, Himara-t, akár Saranda-t választja uticélul.  Ha egy görög kirándulást is szeretne betervezni, vagy ha kényelmesen, repülőn szeretne utazni, akkor Sarandát ajánljuk, Korfuhoz (kompjárat), illetve a szárazföldi görög határhoz való közelsége miatt.

Albánia egyébként rengeteg gyorsfolyású, rövid folyóval és patakkal rendelkezik, ezen kívül számtalan kisebb-nagyobb tó is található az országban. Ezek közül a legfrekventáltabb az Ohridi-tó, amin Albánia és Macedónia osztozik. A Balkán-félsziget legrégebbi és legmélyebb tava, vize ezért kristálytiszta, helyenként 20 méteres mélységig is le lehet látni. A tavat érdemes körbejárni, mert változatos, az albán oldal hegyesebb a macedónnál. Vízi élővilága különleges, több, mint kétszáz csak itt honos fajt írtak le, ezért felkerült a világörökségi listára is. Ennek egyike egy nagyon ritka halfajta, a tavi lazac (koran), amely csak és kizárólag az Ohridi tóban valamint a Bajkál tóban létezik. Védelem alatt áll, ennek ellenére kvóta szerint halászható, így meg lehet találni éttermekben. Ezen kívül nyolc, csak itt található különleges pontyfajta is él a tóban.
Mind az édesvizekben, mind a tengerben a partról történő horgászathoz nem kell engedély.

Kérjük, tekintse meg képgalériánkat!             Elérhetőségeink: 

             Alfa-Kontakt Sh.p.k. Rruga „Artan Lenja” Nr. 36 Tirana, Albania

             Tel: +355695177029 (Viber-en is)
             Vezetékes telefonról 60Ft/perc díjért hívható: +0355695177029

             Skype: alfa-kontakt.info             
             
             E-mail: info@alfa-kontakt.info
www.ipazar.al