Çaj mali – a balkáni hegyek „csodaszere”

caj mali1

 

A Sideritis syriaca, a sármányvirág vagy hegyi kakukkfű – itt Albániában hegyi tea – az a növény, amit minden albán olyan jól ismer, mint mi magyarok a kamillát. Ez a hegyi növény, amelyet szárítva árulnak az utak mentén és a piacon, vagy filteres formában az üzletekben számos jótékony hatással rendelkezik. A mediterrán területen bőséggel terem, de Ázsia mérsékelt éghajlatú részén is megtalálható. A görög nyelvben a „sideritis” szó szerinti fordítása: „az, akinek vasfegyvere van”. A növényt már az ókori görögök is ismerték, és a növény használata általános gyógymódnak számított, amit vasfegyverek által okozott sebeknél, sérüléseknél alkalmaztak a csatákban. Azonban mások úgy tartják, hogy a név eredete a csészelevél alakjára utal, amely a lándzsa hegyére hasonlít.

 

caj mali2

 

A hegyi tea segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, megelőzi a megfázást és az influenzát. Vírus, gomba és baktérium ellen is hatásos, fájdalomra és enyhe szorongásra is használható. Természettudósok szívesen ajánlják a hegyi teát, amit csodaszernek tartanak. Modern vizsgálatok kimutatták, hogy a tea fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás és antioxidáns hatása miatt a rák. Köhögéscsillapító, normalizálja a vérkeringést, növeli az ellenállóképességet. A növényt tudományos kutatások is igazolják: diterpéneket, flavonoidokat és esszenciális olajokat, C-vitamint, beta-karotint tartalmaz. A legtöbb kutatást Hollandiában, Görögországban, Macedóniában és Albániában végezték és hazánkban is 1998. májusában a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerészeti szakán, Budapesten.

 

IMAG0079

 

Itt Albániában rendkívül népszerű, a kávézókban, éttermekben is rajta van az itallapon. A szokásos módon ihatjuk, ízesítés nélkül is nagyon finom, de fogyaszthatjuk áfonyával, babérlevéllel és zsályával, citrommal, mézzel. Aki Albániában jár, feltétlenül kóstolja meg!

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük