A pálmafák alól a havas hegytetőre 15 perc alatt

 

 Az albán főváros egyik látványossága és a szabadidő eltöltésére remek lehetőség a Dajti Ekspres vagy ahogyan itt hívják a Teleferiku. A név nem elírás, albánul „ks”-szel írják, ahogyan a mai napig lehet még látni néhány TAKSI feliratú autót is a városokban, és a presszó kávét is úgy mondják: „kafe ekspres”. :) (Az „x” ugyanis itt a „dz” megfelelője.)

 

DSC02892

Forrás: saját kép

 

Tirana főterétől kb. 10 perc autóútra található a felvonó épülete (ez még Tirana külvárosa), tehát aki nyáron egy kis felfrissülésre vágyik, és menekülne a forró városból, a felvonóval igen hamar, 15 perc alatt felér a Dajti-hegyre, ahol kellemesen hűvös, friss környezet fogadja.  

 

DSC02896

Forrás: saját kép

 

Télen pedig, amikor hóembert építenénk és nem akarunk elutazni a zord Albán-Alpokba, szintén remek karácsonyi program lehet felmenni a hegyre a mediterrán télből (ami melegebb napokon +18 fokban is megnyilvánulhat) a hegyi hidegbe. A felvonó nagyon korszerű, az osztrák Doppelmayr cég építette, és 31 kocsiból áll. A több, mint 100 éves tapasztalattal rendelkező cég világhírű a felvonó építésben, a világ 68 országában jelen van, és világszerte több, mint 8000 felvonókocsit épített már Japánon, Svájcon, az Egyesült Államokon keresztül Ecuadorban, Kínában, Nepálban, Malajziában és még számos helyen. Az itteni felvonó 2005. július 28-án indult első útjára, 4354 m hosszú, az utazási idő 15 perc, 1 óra alatt 560 utast tud szállítani, az átlagsebessége pedig 4.5 m/sec.  A tiranai felvonó a Balkán leghosszabb két állomásos felvonója.  

 

DSC02898

Forrás: saját kép

 

DSC02943

Forrás: saját kép

 

Mikor kilépünk a fenti épületből, szép hegyi környezet fogad bennünket. Lovak legelésznek, amiken lovagolhatunk is, van játszótér a gyerekeknek, lehet quad-ot bérelni, és a szomszéd épület tetején, ami egyébként egy szálloda, 1 óra alatt körbefordulhatunk a forgó bárban, így miközben kávézunk egész Tirana a lábunk alatt hever.  

 

DSC02899

Forrás: saját kép

 

DSC02904

Forrás: saját kép

 

DSC02907

Forrás: saját kép

 

DSC02925

Forrás: saját kép

 

DSC02910

Forrás: saját kép

 

Kedvező időjárás esetén egészen a tengerig elláthatunk. Ezúttal nem volt szerencsénk. :)

 

DSC02951

Forrás: saját kép

 

Vannak persze éttermek is, tehát, aki egész napos programnak tervezi, az sem marad éhen.

 

DSC02946

Forrás: saját kép

 

DSC02947

Forrás: saját kép

 

Aki szeret túrázni, annak is ajánlható, van mit bebarangolni a hegyen. :)  

 

DSC02914

Forrás: saját kép

 

A retúrjegy 1.000 Lek. A hegyre autóval is felmehetünk, de az kicsit több időt vesz igénybe. :)

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük