Hitek és tévhitek a balkáni viperával kapcsolatban

 

balkáni vipera

balkáni vipera

 

A kígyókkal kapcsolatban általában mindenkinek az jut eszébe először, hogy vannak közöttük nagyon veszélyesek. Itt a Balkánon is van néhány kígyófaj, ami valóban veszélyes lehet ránk emberekre is. Az alábbi idézet egy fiatal herpetológustól származik, aki már évek óta visszajár Albániába és tanulmányozza az itt élő kígyófajokat: „A Balkánon csak a homoki viperától kell tartani, aminek viszonylag erős mérge van. A többi kígyó majdnem veszélytelen, kivéve a másik két viperát: balkáni keresztes vipera (Vipera berus bosninensis) és a karszt viperák (Vipera ursinii macrops, Vipera ursinii graeca), amiknek valamivel gyengébb mérgük van. Aminek nincs cikk-cakk a hátán attól nem nagyon kell tartani, valamint, ha nem nyúl hozzájuk az ember nem történhet baj. Mindegyik kígyó egyből menekül, nagyon ritka, hogy inkább a támadást választják. Néhány helyen gyakoriak tudnak lenni (pl Durmitor), de a turista sújtotta helyeken nagyon ritkák.”  

 

görög karsztvipera

görög karsztvipera

 

Ez azért némileg megnyugtató, hogy a cikk-cakk nélküliek nem annyira veszélyesek. :) Edvárd és társai már sokadszor jönnek ide Albániába és kutatják a viperákat. Egy felfedezés is fűződik a nevükhöz, miszerint egy új viselkedési módot fedeztek fel Európa egyik legritkább és legkevésbé ismert kígyófajánál a görög karsztviperánál. Egy szokatlan jelenséget figyeltek meg ugyanis, miszerint ez a kígyó nem harapással védekezik, hanem nemi szervét kifordítva próbálja elrettenteni vélt támadóját. A kutatók célul tűzték ki, hogy a Gjirokastër-i Egyetemmel együttműködve az albánokkal is megismertetik ezt az itt teljesen ismeretlen viperát, és felhívják figyelmüket a faj megőrzésének fontosságára. A herpetológiai folyóiratban bővebben is olvashattok róla itt: http://www.mrns.hu/hirek/uj-viselkedesi-modot-fedeztek-fel-magyar-kutatok-egy-viperanal.

Az alábbi linken pedig az eddigi expedíciók remek képeit láthatjátok. Gyönyörű a természet és nagyon érdekes az állatvilág: https://www.flickr.com/photos/edvardmizsei/sets/.

A lelkes kutatóknak további sikereket és felfedezéseket kívánok!

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük