Amit minden sarkon árulnak – burek

A burek, albánul byrek [e.: bürek] az az étel, amit Albániában mindenhol, de tényleg mindenhol kapni lehet, és nagyon finom.

Burek és egyéb albán finomságok egy mezőgazdasági vásáron
(Forrás: saját kép)

Az albán háziasszonyok otthon is gyakran készítenek bureket. Tésztát készen is lehet vásárolni a legtöbb üzletben, de persze itt is érvényes ugyanaz, mint más ételeknél, hogy amit otthon készítünk, az finomabb.

A burek tészta neve albánul peta
(Forrás: saját kép)

 

Az alaprecept a következő (ezt egy lisztes zacskóról vettem):

Hozzávalók:

3 bögre liszt

2 bögre víz

1 bögre túró

2 tojás

10 dkg vaj vagy (olíva)olaj

1 csokor petrezselyem

só és bors

A lisztet összekeverjük a vízzel és a sóval, és hagyjuk pihenni. A tésztát egyenlő vastagságúra/vékonyságúra nyújtjuk (mint a rétestésztát), és hagyjuk száradni. Megszórjuk vajdarabkákkal és várunk. Megtöltjük a túró, tojás és petrezselyem keverékével és lefedjük egy réteg tésztával. A tepsit kivajazzuk, és a bureket is megkenjük vajjal, és forró sütőben 170-180 fokon 20-25 percig sütjük.

Túrós burek
(Forrás: sigatuajme)

A bureket számtalan verzióban készítik, és annál finomabb, minél több réteg tésztát teszünk egymásra, mindegyiket vajjal megkenve, úgy, mint a rétest. Lehet hajtogatással is készíteni, ilyenkor a nagy tészta széleit hajtogatjuk a közepe felé, miután megtöltöttük a tetszőleges töltelékkel. Lehet készíteni egyben kerek vagy szögletes tepsiben, és lehet külön-külön egyes adagokban, a “byrektore”-kban mindkét fajtát árulják.

Forrás: gjirafa

Töltelék tekintetében is szinte végtelen a variáció: van húsos, túrós, spenótos, paradicsomos, virslis, káposztás, babos, sajtos, de bátran kísérletezhetünk az „ami a hűtőben éppen van” alapanyagokkal is, de érdekes módon csak sós tölteléket használnak, édeset nem. A tésztáról azt kell még tudni, hogy van északi és déli (és ezek között a végtelen számú átmenet). Az északi tészta „nehezebb”, mert az északiak és a koszovóiak burgonyát is tesznek bele, ezért az tartalmasabb is. Tehát az abszolút déli csak a sima rétestészta, minél északabbra megy az ember, annál több krumpli kerül a töltelék közé. Aztán egy idő után a tésztába is belekeverik. A legészakibbak a krumpli mellé még főtt tésztát is tesznek. :) Minél tartalmasabb, annál drágább persze.

Húsos burek
(Forrás: cooking with xo)

Itt Tiranában (mivel az itteni lakosság túlnyomó része “bevándorló”) lehet kapni északit, délit egyaránt. Mindez a tengerparti üdülőövezetre is igaz.

Babos burek
(Forrás: kuzhinaime)

A byrektorékra sokszor ki van írva, hogy honnan származik a tulajdonos, tehát például ha azt látjuk hogy „byrek Thethi”, akkor tudhatjuk, hogy ez a bolt északi recept alapján készíti a bureket, tehát burgonyás tésztával. Vagy ha azt látjuk, hogy „byrek nga Sarandë”, akkor a könnyebb tésztájút fogjuk kapni.

Házi burek fehérsajttal
(Forrás: saját kép)

Az albánok nagyon gyakran esznek bureket, és a nyári nagy melegben sokszor fogyasztanak hozzá egy fél literes palack írót (Dhallë), amit minden burekesnél lehet kapni, de természetesen az élelmiszerboltokban is hozzájuthatunk.

 

dhalle dhe byrek,

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük