Albán gasztronómia képekben

 

Albániában lehet nagyon jókat enni. Most szeretnék egy összefoglalót adni azokról az ételekről, amiket mi már az itt töltött idő alatt kipróbáltunk. Ezek olyan ételek, melyeket egy átlagos turista bármilyen útjába kerülő étteremben megkóstolhat, akár a tengerparton, akár bármilyen albán városban.

 

Leves, az egyik. Albániában vannak jó levesek, de annyira nem jellemző a leves szeretete, mint Magyarországon. A pirospaprikát ismerik, de sok levest anélkül készítenek. Például olykor a hallevest vagy a zöldséglevest is. A citrom általában elengedhetetlen, nyáron nagyon jól jön, frissít. :)

2011-07-18-13-58-35

Forrás: saját kép

 

Halleves másképp, ebben van pirospaprika is
(Forrás: saját kép)

Saláta, az egyik. Albániában rengeteg zöldséget, salátát fogyasztanak. Ez az egyik fajta változat. Ahány étterem, annyiféle. Mindig friss és ízletes zöldségekből készül. Soha nem ízesítik előre, a nyers zöldségeket, sajtot, olajbogyót tálba, tányérra halmozzák, és mellé szervírozzák az olívaolajat, borecetet, és mindenki saját ízlése szerint ízesíti. Általában először a salátát és a kenyeret (búza és kukorica) hozzák, amit gyakran megpirítanak. Az albánok ezzel kezdik az étkezést. Ez nekünk magyaroknak furcsa (mondjuk, nekünk már nem), mert kitűnően előkészíti a gyomrot az étkezésre. Utána jönnek a húsok és a köretek, tehát a nehezebb ételek. Ezek felett órákig elüldögélnek, így lassan esznek hihetetlen mennyiségeket, de mégis egészségesek, hiszen tudjuk, a mediterrán konyha… :)

2011-07-23-13-41-01

Forrás: saját kép

Saláta, a másik. Hússal.

alban Cezar

Forrás: saját kép

 

Albán Cézár saláta Saranda-ban
(Forrás: saját kép)

Vegyes zöldség- és sajttál. Ebben van párolt zöldborsó, bab, spenót, fergese (az albán lecsó, erről már írtam: https://albania.cafeblog.hu/2014/11/19/fergese-az-alban-lecso/) , joghurtszósz (azaz salce kosi), és az elengedhetetlen olajbogyó és fehérsajt.

hazias alban tanyer

Forrás: saját kép

A koran. A tavi lazac, amit hol máshol ettünk, mint az Ohridi-tónál (amit itt Pogradeci-tónak hívnak), hiszen abban lakik. Meg még a Bajkál-tóban, és sehol máshol. Ettől olyan különleges.

koran

Forrás: saját kép

És egy tengeri hal. Természetesen a tengerparton Vlora-ban.

hal

Forrás: saját kép

 

Vegyes haltál
(Forrás: saját kép)

Tenger gyümölcsei rizottó. Ehhez másfajta rizst használnak, nem a hosszú szeműt.

rizotto

Forrás: saját kép

Tengeri “herkentyűk” sütve.

sult herkentyuk

Forrás: saját kép

Itt most “csak” kagyló. :)

sult kagylo

Forrás: saját kép

Itt meg “csak” rák. :)

sult rak0

Forrás: saját kép

Ez is rizottó, csak másképp. Durres-ben.

tenger gyum

Forrás: saját kép

Tenger gyümölcsei lingvínivel.

Ezt Ksamil-ban ettük
(Forrás: saját kép)

Sült kecskehús Vlora-ban.

kecske

Forrás: saját kép

Szilva. Az egyik fajta. Csak hogy gyümölcs is legyen.

szilva

Forrás: saját kép

És egy kis desszert: a baklava. Természetesen házi. Egyszer pont Ramadan-kor voltunk Saranda-ban, az ünnep végén nekünk is járt egy kis kóstoló. :)

Baklava1

Forrás: saját kép

És végül a kávé. Ez itt presszó, legalább olyan jó, mint az olaszoknál. De aki törököt szeretne, az is mindenhol kapható. Kíméletesebb, mint a presszó kávé. Az albánok zömmel azt isszák.

kave

Forrás: saját kép

 

És figyeltétek? Mindenhol papírabrosz. A legutolsó kis falusi lokálban is, (itt ugyanis így hívják a kis vendéglátó-egységeket, kávézókat). Az étkezés végén egész egyszerűen összecsomagolják, és megy a kukába. Kell ennél nagyobb higiénia? :)

 

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük