Dita e Verës – a Nyár napja Albániában

 

dita e veres2

 

A tél végének, valamint a természet és az emberi lélek újjászületésének ünnepe.

Az ünnep központja Elbasan, ahonnan az ünnep eredeztethető. Eredetileg ez egy pogány ünnep, de egész Albánia-szerte, és a külföldi albán kolóniákban is ünneplik minden év március 14-én. 2004-től kezdve hivatalos állami ünnep Albániában. A városokat virágdíszbe öltöztetik. A fővárosban, Tiranában is egész napos ünneplés zajlik, folyamatos programokkal várják az oda látogatókat.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

 

Az ünnep eredete

Az Nyár ünnepe eredetileg pogány ünnep, ami az illír időkre vezethető vissza, és amit Çermenika régióban (a mai Elbasan) tartottak amolyan télűző-tavaszköszöntő ünnepként, mint nálunk Mohácson a busójárást.

Diana a természet, az erdők és a vadászat istennője volt, és minden év március 14-én előjött, hogy jelezze a nyár érkezését. Kandavia-ban, ahol a temploma állt az emberek összegyűltek imádkozni, áldozatot bemutatni, és utána ott maradtak mulatozni.

Generációról-generációra e napnak a megünneplésével vált ez a régió ennek az egyedi kulturális örökségnek a megtartásával országszerte ismertté.

Ilyenkor az ország minden részéből jönnek az emberek Elbasan-ba, bár ez már rég nem helyi esemény, hanem országszerte és a határokon kívül élő albánok is ünneplik. A régió erre az alkalomra készített különleges édessége a „ballokume”, amit Elbasan-ban „másképpen” készítenek. Ezen a napon pulykát, diót, szárított fügét adnak a gyerekeknek, akik házról-házra járva elsőként hozzák a jószerencsét és gazdagságot a házakhoz.

Forrás: saját kép

A régiek elmondása alapján tudjuk, hogy a Nyár napja előtti estén a rokonok összegyűltek, várták az istennő érkezését, és egész reggelig fennmaradtak. Az idősek voltak az elsők, akik kitárták a ház ajtaját, és megtöltötték az edényeket friss vízzel és ezzel ébresztették a többieket. Visszafelé jövet hoztak egy darab földet, friss hajtásokat és füvet, mint a természet újjászületésének szimbólumait. Rendeznek ilyenkor tojástörő versenyt: mindenkinek főznek tojást, amit majd egymáshoz ütnek, és az nyer akié a legkeményebb. Az északi részeken fákat, gallyakat gyűjtenek a gyerekek és este felgyújtják, itt is versenyeznek, kié a legnagyobb tűz. Ahány régió, annyi szokás, de a lényeg, hogy ezen a napon az emberek HOSSZÚ ÉS BOLDOG ÉLETET KÍVÁNNAK EGYMÁSNAK!

Ezen a napon az ebéd jó hangulatban telik, és általában a szabad ég alatt történik. Sült hússal, pulykával, borral, rakival, édességekkel ünnepelnek. :)

Forrás: saját kép

Ezen a napon piros cérnából font karkötőt kötnek a csuklójukra az emberek, és az első fecske érkezéséig viselik. Ilyenkor kívánni kell valamit. Amikor meglátjuk az első fecskét, akkor kell levenni a karkötőt, amit a fecske elvisz a fészkébe. Ekkor válik valóra a kívánság. :)

Nyárkarkötőt árul egy hölgy a Nyár napján a Tirana-tónál
(Forrás: saját kép)

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük