A “legalbánosabb” albán ételek

 

A teljesség igénye nélkül.

 

Qofte (tyofte)

Tulajdonképpen fasírt, a szerb csevapcsicsa és a román mics albán megfelelője.  Általában többféle húsból (malac, borjú, bárány) készül, és ilyen hosszúkásra formázzák, de van kerek, lapos változatban is. Mindenhol kapni lehet, még az olyan kis lokálokban is, ahol első látásra azt hinnénk, hogy csak italt mérnek. Fogyaszthatjuk kenyérrel, sajttal, zöldségekkel, de ha magyarosabb fogásként szeretnénk, mondjuk azt, hogy “pilaf me dy qofte” – azaz egy kupac főtt rizst kérünk két fasírttal. Ezt a legtöbb helyen 100 Lek-ért, azaz 200 Forint körüli összegért megkapjuk.

Forrás: saját kép

 

Tavë dheu

Húsdarabok (általában borjú) vagy zöldségek gjiz-zel (a mi túrónkhoz hasonló) összefőzve, kis cserépedényben készítve és tálalva. A “tavë” edényt jelent, a “dheu” pedig földet, agyagot. Tehát a tavë dheu-t úgy fordíthatjuk, hogy agyagedényben készült étel. Mivel az agyagedény nagyon tartja a hőt, mikor kihozzák, az étel még rotyog. Nem csak hússal, de mindenféle zöldségekkel is készítik.

Tave dheu sajttal
Forrás: saját kép

Chilis tave dheu
Forrás: saját kép

 

Tavë kosi

Joghurtban sült bárány (cserépedényben).

Joghurtban sült bárány
Forrás: saját kép

 

Kukurec

Borjú, bárány vagy kecskebélbe töltött belsőségek sütve, esetleg töltelék nélküli sült béldarabok. Na, ezt én nem vagyok hajlandó megenni. :)

Kukurec
Forrás: saját kép

 

Pacal (plonc vagy planc)

Lehet borjú (viçi, ejtsd: vicsi), bárány (qingji, ejtsd: tyingyi) vagy kecskegida (keci). Itt a pacalt leggyakrabban bundában megsütik, ritkábban csinálnak belőle pacalpörköltszerűséget.

plonc

 

Fejleves (paçe)

Sűrű fejleves, birkából, kecskéből esetleg borjúból. Ha nagy szerencsénk van, akkor nem fejleves, hanem agyvelőleves, ez isteni finom, még finomabb, mint a rendes fejleves (már annak, aki szereti). Állagra általában a híg pörköltre hasonlít, de ahány étterem, annyiféle recept.

Gjirokastra-i fejleves
Forrás: gjirokastra online

 

Okra (Albániában bamia, Amerikában pedig gumbó néven ismerik)

Az afrikai növény a Nílus felső folyása mentén vadon tenyészik, Észak-Afrikában már évezredek óta termesztik, Amerikába a rabszolgák vitték magukkal.

Okra, az afrikai zöldség - hamarosan mi is ezt termesztünk?

A szubtrópusi területek és a mediterrán vidék kedvelt és naponta fogyasztott zöldség- és fűszernövénye. Magyarországon nem nagyon ismert, hidegben (15 fok alatt) ugyanis nem hajlandó fejlődni. Főzés közben sűrű, ragadós anyagot bocsát ki, amelyet ételsűrítőként is felhasználnak, de készíthető belőle leves, fogyaszthatjuk párolva és sütve. Itt Albániában leginkább egytálételnek készítik el.

A lenti képen a “bamia me mish”, azaz húsos okra látható, és a szokásos cserépedényben készül.

Okrás tave dheu
Forrás: saját kép

 

Grosh – avagy babgulyás albán módra

Amint látszik, cserépedényben főzik, úgy, hogy belerakják a kandallóba a parázsba az edényt, és a mi babgulyásunkhoz hasonló. Leginkább borjúhúsból, de lehet bárányból, sertésből is. A mi egyik kedvenc helyünkön, ahol többek között grosh-t is szoktunk enni, nagyon háziasan főznek.

Forrás: saját kép

 

+ 1:  Pizza.

Ami ugyan nem albán étel, de legalább olyan jól készítik, mint az olaszok. Rengeteg pizzéria található Albániában, és a legtöbb étteremben is kapni lehet. A kis, kizárólag pizzát és szendvicset áruló pizzasütők egy része “halal”, azaz sertéshúst és alkoholt nem árul. A “halal” étel az iszlám vallás szabályai szerint feldolgozott és elkészített élelmiszert jelent. Vágásnál az állatot Allah nevében ölik le, majd az állat vérét teljesen kifolyatják, mindezt úgy, hogy az állatnak kelet (Mekka) felé kell néznie. Először imát mondanak, majd elvágják az állat nyaki ütőereit, kivéreztetik, és utána már halal a hús. Ez tulajdonképpen majdnem megfelel a zsidó kóser előírásoknak. Éppen ezért mondja a Korán, hogy a zsidók étele meg van engedve a muszlimoknak. Az ilyen ételek elkészítésénél a folyamatokra is ügyelni kell, hogy még csak ne is érintkezzen az élelmiszer nem “halal” termékekkel.

Az éttermekben sütött pizzákat általában mindenhol fatüzeléses kemencében készítik, ahogyan a legtöbb pékség is ilyen módon süti a kenyeret, péksüteményt.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Remélem, kedvet kaptatok! :)

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük