“Háziállataink”

 

Most már visszavonhatatlanul itt a jó idő, mert tegnapelőtt megérkeztek a fecskék. Minden évben egy pár nálunk költ a fedett terasz sarkában. Ugyanazon a napon megjelent az első teknős is. A gyerekek minden évben izgatottan várják, mikor bújnak elő téli vackukból ezek a jópofa páncélos hüllők.

 

DSC03285

 

A görög teknős Görögországban, Olaszországban, Horvátországban, Dél-Franciaországban és az egész Balkánon, így itt Albániában is megtalálható. Olaszországban már nem nagyon, mert az olaszok előszeretettel fogyasztják. :( Ezek a szárazföldi teknősök tavasztól őszig araszolnak az utak mentén, erdőkön-mezőkön és a kertekben, és itt Albániában a négy alfaj közül a Testudo hermanni boettgeri alfaj található.

 

testudo hermanni

 

Értelemszerűen legnagyobb számban Görögországban él, és ott még a T.h.Peloponnesica alfajjal is találkozunk.

A boettgeri alfajnak, ami itt Albániában is lakik, kerek sárga, barnás vagy fekete foltokkal tarkított hátpáncélja van. A combpajzsa kisebb, mint a mellpajzsa. Ez különbözteti meg a hermanni-tól, mert annak nagyobb a combpajzsa, mint a mellpajzsa. A boettgeri 15-28 cm-re, de maximum 30 cm nő meg.

 

DSC03291

 

A hímnek hosszabb a farka és nem nő meg akkorára, mint a nőstény. A haspáncélja homorú, míg a nőstényé inkább domború vagy egyenes.

 

DSC03290

 

Védett állat, az Európai Unió 1997-ben a védelmi listáján A kategóriába sorolta, tehát ugyanolyan védelmet élvez, mint például a hópárduc vagy egyéb veszélyeztetett állatfaj. Így ha albániai nyaralásunk alatt teknőssel találkozunk, eszünkbe ne jusson a hazavitelén gondolkodni, szerezzük be inkább otthon tenyésztőtől.

 

DSC03286

 

A gyerekek előszeretettel gyűjtenek össze több példányt, és rendeznek teknősversenyt. :) A “verseny” után természetesen szabadon engedik őket.

 

DSC032951

 

1 válasz
  1. Ilona Mária Szabó
    Ilona Mária Szabó says:

    Igazán nagyon kellemes,mediterrán fotók! Köszönöm a szép képeket,és a hangulatot,amit az írás,a táj,és az élővilág piciny bepillantása adott! Megköszönöm a további “barangolást” is! Csodás időt kívánok szeretettel!…

    Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük