6 mérföld Korfutól az albán Bora Bora

 

A kopár sziget már Korfu Forrás: saját kép

A kopár sziget már Korfu
Forrás: saját kép

Ksamil-ban találhatók Albánia legdélebbi strandjai, és itt található egyúttal az egyedüli fehér homokos partszakasz a majd 400 km-es tengerparton. A fehér homokos strandokon kívül, melyek közül az egyik neve Bora Bora, a hely további különlegessége a 4 kis sziget: az Iker-sziget, a Smaragd-sziget, a Kis-sziget és a Kő-sziget. A legnagyobb 5 hektár, és a parttól kb. 100 méterre található, de a szigetek összterülete is csak 7,1 hektár, tengerszint feletti magasságuk 7,5 és 15 m között van. A szigetek úszva is megközelíthetőek, de most már a szigeteken kiépült éttermek csónakkal is átviszik a vendégeket, vagy bérelt vízibiciklivel is áttekerhetünk.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép, 2007

Forrás: saját kép, 2019

Forrás: saját kép, 2019

A falu neve azt jelenti: 6 mérföld (a hexa mille szavakból), ugyanis ennyi távolságra fekszik Korfutól. Ezért a kommunizmusban szigorúan őrzött terület volt.

A szigeteken gyógy- és fűszernövényeket, például babérlevelet termeltek, és kizárólag azok a nők léphettek a szigetekre, akik az ültetvényeken dolgoztak, ők is csak szigorú katonai kísérettel. A ’90-es évek előtt a szigetekre még a biológusok, geográfusok, diákok, turisták és a halászok sem mehettek. Egyedül a magas rangú kommunista állami tisztviselők részére rendeztek ott vadászatot, őzeket és vadkecskéket telepítettek az egyik szigetre, és imitálták, hogy az állatok ott élnek, etették őket és még itatót is helyeztek ki nekik, hogy aztán Enver Hoxha – aki szenvedélyes vadász volt – és baráti köre lelőhesse azokat. A ’90-es években a szigetek közül kettő súlyosan károsodott mert leégett a növényzet, illetve az illegális építkezési munkák miatt. 2016-17-ben rehabilitálták őket, próbálták visszaállítani növény- és állatvilágát, például mezei nyulakat telepítettek rájuk.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép, 2007

Forrás: saját kép, 2019

Forrás: saját kép, 2019

Forrás: saját kép, 2019

Forrás: saját kép, 2019

Forrás: saját kép, 2019

 

A négy kis sziget a Butrinti Nemzeti Park része, mely nagyon gazdag állat- és növényvilággal rendelkezik, mintegy 26 védett faj él ott.

Butrint csak néhány kilométer, így aki egy kis történelmet is belevinne a nyaralásba, érdemes ellátogatni az ókori romvárosba.

A brakk vizes (sós és édesvíz keveréke) Butrinti-tó pedig különleges kagylójával látja el az éttermeket, érdemes megkóstolni, főleg a sült kagylót, ami a környék tájétele.

Forrás: saját kép

 

A Guardian 2013-ban az albán tengerpartot ár-érték arányban a 20 legjobban ajánlott között a másodikként sorolja, megemlítve a fehér homokos részt is. Ez most is így van, kedvező áron találhatunk szállást, és az éttermi árak is nagyon barátiak.

http://www.theguardian.com/travel/2013/jan/04/20-best-beach-bargain-holidays-2013

A New York Times pedig 2014-ben a világ 52 nyaralásra érdemes helye közül Európa legjobb nyaralóhelyeként ajánlotta az albán tengerpartot:

http://www.nytimes.com/interactive/2014/01/10/travel/2014-places-to-go.html?src=dayp&_r=1

 

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép, 2007

Forrás: saját kép, 2019

 

És egy kis ízelítő:

 

 

Forrás: saját kép

 

(Frissítve: 2019. május)

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük