A Világ Közepe

Ez. :)

A világ közepe

A világ közepe (Forrás: saját kép)

A világ közepe Albániában található. Legalábbis a bektashi muszlimok szerint. A világ közepe ugyanis Tiranában a Bektashi Világközpont Teqe-jének (tettye=szent hely) közepén van.

a vilag kozepe fent

A világ közepén állva felfelé nézve pedig ez látható / Forrás: saját kép

Albániában ugyanis négy fő vallást gyakorolnak, a katolikust, a görög ortodox keresztényt, a szunnita muszlimot és a bektashi muszlimot.

A bektashi egy muszlim misztikus rend, amelyet az iráni Khoraszánban élt Haxhi Bektash Veliu alapított meg. A rend végleges formája a XVI. században Anatóliában (Törökországban) alakult ki, majd a Balkánon is elterjedt, elsősorban Albániában.

A rend alapítója / Forrás: saját kép

A rend alapítója (Forrás: saját kép)

A bektashi rend eredetileg az ortodox szunnita iszlám egyik szufi rendje volt. A XVI. században azonban elfogadták a síiták tanait, beleértve azt is, hogy Alit, Mohamed próféta negyedik utódát Allahhal és magával a prófétával együtt mintegy szentháromságként tisztelték. Mint sok más szufi rend tagjai, a bektashik is elég felületesen tartották be a mindennapi életre vonatkozó iszlám törvényeket. Vallási szertartásaik során mind a nők, mind a férfiak részt vettek a rituális borivásban és táncban. A mondás szerint: “Kush pi raki, bektashi.”, tehát aki pálinkát iszik, az bektashi. :) A Balkánon élő bektashik átvettek néhány keresztény szokást is, például a rituális úrvacsorát és a gyónást. Misztikus műveik jelentős mértékben gazdagították a szufi költészetet.

A bektashi rend a XV. században politikai jelentőségre is szert tett, mivel a bektashik feladata a janicsárok (az oszmán-török seregben szolgáló gyalogság katonáinak) szellemi-katonai nevelése és a hittérítés volt. A bektasihk közé tartozott Gül Baba is, kinek a sírboltját a Rózsadombon találjuk, ahol egykor tettyéje is állt. A másik egykori magyarországi bektashi tettye romjai Pécs fölött a Tettye nevű magaslaton állnak. A janicsáralakulatokat 1826-ban feloszlatták, a bektashik befolyása is csökkent, de a század későbbi évtizedeiben a rend újjászületett. Törökországban és Albániában számos kolostort újjáépítettek, és virágzott a bektashi irodalom is. 1925-ben Törökországban feloszlatták a szufi rendeket, és a bektashik vezetői Albániába tették át székhelyüket. 1967-től Albániában üldözték a vallásgyakorlást, így ezután a bektashik csak Törökországban, a Balkán albánok lakta részein és az Egyesült Államokban gyakorolhatták vallásukat.

Ma azonban Albániában található a bektashi vallás központja, vezetője pedig Őszentsége Hajj Baba Edmond Brahimaj, akivel volt szerencsénk többször is találkozni a rezidenciáján, és személyesen is meggyőződni róla, hogy valóban isznak rakit, hiszen a dervis (szolga) a szentelt cukor mellé rakit is kínált, és a vallási vezető irántunk való tisztelete jeléül elfogyasztott belőle egy kortyot. :)

Hirësia e Tij Haxhi Baba Edmond Brahimaj - a bektashik "pápája"

Hirësia e Tij Haxhi Baba Edmond Brahimaj – a bektashik “pápája” (Forrás: saját kép)

baba

Forrás: saját kép

A most épülő tettye a 2015. szeptember 6-8. között Tiranában megrendezésre kerülő 28. Nemzetközi Béke Kongresszusra fog elkészülni.

A tettye bejárata, Haxhi Baba-val a képen, a háttérben a Tomorr-hegy / Forrás: saját kép

A tettye bejárata ( Forrás: saját kép)

Az épülő tettye

Az épülő tettye (Forrás: saját kép)

az epulo tettye2

Forrás: saját kép

A festőművészt Irakból hozatták

A festőművészt Irakból hozatták (Forrás: saját kép)

A tettye mellett találhatók a türbék, azaz sírhelyek, ahol a vallási vezetők vannak eltemetve.

Forrás: saját kép

Sírok a türbe előtt / Forrás: saját kép

Sírok a türbék előtt (Forrás: saját kép)

sirok1

Sírok egy türbén belül (Forrás: saját kép)

sirok2

Sírok egy másik türbében (Forrás: saját kép)

sirok3

A harmadik türbe belseje (Forrás: saját kép)

A minden évben megrendezésre kerülő bektashi fesztivál Berat mellett a Tomorr-hegyen zajlik, ahol Abaz Ali türbéje található, ahová hívők és turisták is ellátogatnak.

Abaz Ali Tomori

Abaz Ali Tomori (Forrás: bringazzvelem.blogspot.com)

Bektashi papok

Bektashi papok (Forrás: bringazzvelem.blogspot.com)

Abaz Ali Tomori türbéje

Abaz Ali Tomori türbéje (Forrás: bringazzvelem.blgogspot.com)

Az emberek felmennek a hegyre, a türbében megcsókolják az ajtófélfát, aztán jobbról balra megkerülik az ott található három sírt, simogatják, megcsókolják, majd pénzt tesznek rá. A sírok felett van egy hosszú gyertyagyújtó hely.

A gyertyagyújtó hely

A gyertyagyújtó hely (Forrás: bringazzvelem.blogspot.com)

Elképesztő mennyiségű bárányt vágnak, és miután elvágták az állat torkát, a családfő a bárány vérével megjelöli a többi családtag homlokát.

Előkészítik az állatot a sütésre / Forrás: bringazzvelem.blogspot.com

Előkészítik az állatot a sütésre (Forrás: bringazzvelem.blogspot.com)

Sülnek az áldozati bárányok

Sülnek az áldozati bárányok (Forrás: bringazzvelem.blogspot.com)

A bektashiknak számos szent helye található Albániában, többek között Kruja felett a hegyen Sari Salltik sírja is.

Két legfőbb ünnepük a Nevruz-nap és az Ásúrá-napja.

A bektahsik egyben a dervis rend képviselő is. A szufi derviseket mindig is tisztelték tudásuk, bölcsességük, költészetük (Gül Baba), felvilágosultságuk vagy éppen szellemességük miatt. Nagy részük vándorló volt, akik a muzulmánok által lakott világ minden részét bejárták, s általában koldulásból éltek (a dervis perzsa eredetű szó, jelentése ajtóban álló, vallásos koldus). A dervisek misztikus kapcsolatban állnak Allahhal, imádkozással, meditációval, tánccal kerülnek közelebb hozzá. A leghíresebbek a kerengő dervisek, azaz a mevlevik.

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük