“A béke mindig lehetséges” – 28. Nemzetközi Vallási Béketalálkozó Tiranában

 

A rendezvény logója Forrás: en.radiovaticana.va

A rendezvény logója
Forrás: en.radiovaticana.va

 

A nemzetközi béketalálkozó eredete a ’80-as évek közepére nyúlik vissza, mikor is a Sant’ Egidio Közösség kezdeményezésére elkezdődött a vallások közötti párbeszéd és kölcsönös egyetértés erősítése a béke jegyében. Az első vallásközi találkozót II. János Pál pápa hívta össze 1986-ban Assisi-ben, és ez az imavilágnap adta az alapját az azóta minden évben megrendezett vallási és kulturális béketalálkozóknak.

A következő két találkozót (1987, 1988 – Róma) a varsó-i követte 1989-ben „Soha többé háború” mottóval, a II. világháború 50. évfordulójára, majd 1990-ben Bari-ban, 1991-ben Máltán, 1992-ben Brüsszel-ben „Európa, Vallások, Béke” jelmondattal, mely Európa egységét hangsúlyozta.

Az 1995-ös találkozó különleges volt: Jeruzsálemben zajlott, a Szent Város szívében. A jelmondat az volt: „Együtt Jeruzsálemben zsidók, keresztények és muszlimok.”

1988-ban Bukarestben is volt egy rendkívüli találkozó, melyet elsőként a rendezvény történetében a romániai ortodox egyház szervezett „Béke Isten nevében: Isten, Emberiség, Népek” jelmondattal.

2007-ben Nápolyban XVI. Benedek pápa hangsúlyozta: „Tisztelnünk kell a vallások különbözőségét, és mindannyinknak a békéért kell dolgoznunk, segítenünk kell a nemzetek közötti megbékélést.”

Idén szeptember 6-8. között Tiranában rendezték ezt a találkozót a balkáni háború befejezésének 20. évfordulójára emlékezve.

A béke mindig lehetséges.” Ez volt a mottója a rendezvénynek, Péter apostol példájára hivatkozva, melyre leveleiben is rávilágít: „Mindig készek legyetek megfelelni mindenkinek, aki számot kér tőletek a bennetek levő reménységről, szelídséggel és félelemmel.”

Forrás: santegidio.com

Ez mindig egy három napos esemény, és a forgatókönyv nagyjából mindenhol ugyanaz. Idén a nyitó ünnepségen Mateo Xhumpi püspök (a pápa erre a célra megbízott követe) olvasta fel Ferenc pápa levelét, melyben üdvözölte, hogy idén Tirana ad helyt ennek az eseménynek, az a város, amely a vallások békés együttélésének szimbólumává vált. A pápa hangsúlyozta, hogy azért látogatta meg első európai célpontként Albániát tavaly szeptemberben, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy egy olyan ország, ahol a kommunizmus alatt minden lehetséges eszközzel üldözték a vallásokat, jelenleg követendő példává vált a világon a vallási toleranciának. Ferenc pápa hangsúlyozta továbbá: „ A valódi hit békét teremt. Albániában születhet meg az új (vallási és társadalmi) béke üzenete (próféciája).” Kiemelte még, hogy a világ és Európa nem maradhat közömbös a háborús övezetekből menekülő embertársainkkal szemben. Megemlítette, hogy a vallási béke az egyetlen lehetőség az emberiség jövője számára.

A rendezvények különböző helyszíneken zajlottak, és az esemény névleges házigazdája a Bektashi Muszlim Világközösség volt, melynek világközpontja Tiranában található, és melynek megújult tettyéje erre az alkalomra készült el. (A bektashi vallásról néhány blogbejegyzéssel ezelőtt írtam: https://albania.cafeblog.hu/2015/08/20/a-vilag-kozepe/ )

A vallásközi találkozó üzenete, hogy minden vallási csoport különbözőképpen imádkozik, de végül összegyűlnek, ahogyan egy folyó mellékfolyói találkoznak egy közös mederben, és egy közös záróünnepségen együtt imádkoznak. A sokféleség és az élő történelem van a színtéren, de a találkozó egyben szomorú emlékeztetője annak, hogy a nők mennyire megdöbbentő arányban hiányoznak a legtöbb vallás vezetői közül. A záróünnepségen a gyerekek a vallási vezetőktől mindig átvesznek egy békenyilatkozatot tekercsbe írva, valamint egy olajágat, majd továbbadják azokat a politikusoknak. Az esemény mindig napnyugtakor történik, külső helyszínen, általában az adott város központi helyszínén (itt Tiranában a Piramisnál volt), majd a vallási vezetők egymás után meggyújtanak egy-egy gyertyát a kihelyezett gyertyatartókon, és békéért fohászkodnak.

Forrás: santegidio.com

 

Forrás: santegidio.com

 

Forrás: santegidio.com

A Sant’ Egidio Közösség vezetője Andrea Riccardi, aki neves történész mindig új gondolatokat hoz és a világ nagy vallásainak vezetői, valamint humanista vezetők tárják elénk gondolataikat.

A rendezvényre 60 országból 4000 vendég érkezett, a világvallások vezető képviselői, többek között: katolikusok, ortodoxok, protestánsok, muszlimok, zsidók, zoroasztriánusok, szikhek, buddhisták sintoisták és még sok más vallás. Magyar részről Fabiny Tamás a Lutheránus Világszövetség Elnöke képviselte hazánkat.

Mi akkor jártunk a városban, amikor a Rogner Hotelben éppen véget ért az éppen aktuális program:

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

 

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

 

És a Kongresszusi Palotában is:

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

 

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

 

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Közben pedig a záróünnepségre készítették elő a Piramist:

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

 

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

 

A résztvevők közül néhány érdekes egyéniség a teljesség igénye nélkül:

Tep Vong, a kambodzsai főpátriárka
(Forrás: santegidio.com)

 

Muhammad Abdul Khabir Azad a pakisztáni főimám
(Forrás: santegidio.com)

 

Aphrem II Igantius a szír ortodox keresztény pátriárka
(Forrás: santegidio.com)

És végül az Európai Bizottság alelnöke:

 

Antonio Tajani Európa-parlament alelnöke, Vallásközi Párbeszéd felelőse Forrás: etf.europa.eu

Antonio Tajani az Európai Bizottság alelnöke, a Vallásközi Párbeszéd felelőse
Forrás: etf.europa.eu

 

Természetesen a béketalálkozón kiemelt jelentőséget kapott a jelenleg Európát érintő menekültkérdés is.

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük