Újabb 10 dolog, amit nem tudtál Albániáról

 

1. Az albánok közlekedési „kultúráját” sokan káosz-nak nevezik, pedig ebben is van rendszer. Abból kiindulva, hogy 1992-ig összesen 600 db autó volt az országban, valójában egész jól megtanultak vezetni (most kb. 1.5 millió van). Ha az ember elsajátít néhány itteni alapszabályt, hamar belerázódik a közlekedésbe. A dudát előszeretettel használják, melynek jelentése: „Vigyázat, jövök!”, elsőbbsége általában annak van, akinek a járműve előrébb áll, a körforgalomba való behajtás pedig esetleges. A táblák és lámpák sokszor csak tájékoztató jellegűek, azaz pl. egy egyirányú utcát jelző tábla csak azt jelenti az utca elején, hogy kevesebben fognak velünk szembe jönni. :)

2. Sok esetben a járművek (autók, motorok) annyi személyesek, ahányan bele- illetve ráférnek. Ez jelentheti azt, hogy egy motoron 5-en ülnek összesen, apuka, anyuka és három gyerek, mindez természetesen bukósisak nélkül. Az autó utasterébe pedig akár 8-10-en is elférnek, itt nem az utasok száma a meghatározó, hanem az utasok és a beltér térfogata. :) Persze, ez inkább vidéken érvényes, a nagyobb városokban azért a legkirívóbb dolgokért már szól a rendőr. (Nem biztos, hogy büntet is. :D)
A lakosság legszegényebb részének is meghagyja az állam az önálló közlekedés lehetőségét, így mindenhol, még néha az autópályákon is találkozhatunk meglehetősen kreatív járművekkel. :)

Forrás: ár3.14

Forrás: ár3.14

 

Ben-Hur :) Forrás: ár3.14

Ben-Hur :)
Forrás: ár3.14

 

Az autó csomagtartóját pedig nemcsak tárgyak szállítására használhatjuk. :)

Forrás: facebook

Forrás: facebook

 

De meg kell említenünk a másik végletet, luxus autókkal is elég gyakran találkozhatunk.

3. Az albánok nagyon jól ismerik az országukat és a szűkebb lakókörnyezetüket, és nagyon segítőkészek. Ha pl. megkérdezünk valakit, mert keresünk egy helyet, és az illető nem tudja, hogy hol van, egészen biztosan nem fog elengedni anélkül, hogy valakit megkérdezzen akár személyesen, akár telefonon. Ha a hely, amit keresünk, a közelben van, sokszor el is kísér, de arra is volt már példa, hogy az illető bepattant az autójába, és elvezetett a keresett helyszínre.

4. Az üzletek, szolgáltatók mindig nyitva vannak, értsd ezt úgy, hogy az egyetlen nap a január 1-je, amikor a legtöbb üzlet zárva van, de még akkor is biztos, hogy találsz a közeledben nyitva tartó kisboltot. A kis vegyesboltok, kereskedések, kávézók, éttermek, autószerelő műhelyek, fodrászatok, gyógyszertárak stb. az év minden napján kora reggeltől késő estig nyitva vannak, a szieszta, mint olyan, itt csak elméletben létezik. Mi pl. egyszer december 25-én intéztünk el egy sürgős ügyet a Vodafone üzletben.

5. Az albán ember nem esik zavarba, ha el akar jutni A-ból B-be, és éppen nincs tömegközlekedés. Egyszerűen kiáll az út szélére, mert valaki úgyis felveszi. Itt még működik az önkéntes taxi-szolgáltatás, a buszjegy árát illik kifizetni.

6. A sorban állás elég idegen számukra, ha többen várakoznak pl. postai ablaknál, az sokszor félkör alakban történik, és esetleges, hogy ki mikor kerül sorra. :)

7. Éttermi kiszolgálásnál gyakori, hogy a férfi elé teszik le először az ételt-italt, mivel ő fizet. :) Turistás helyeken azért már tudják, hogy más európai országokban a nők elé illik tenni először, így ezt gyakorolják is.

8. Sokszor az épülő házak utcafrontjára plüss mackót vagy más figurát akasztanak, valamint a kész házak kéményein fém színű szél hajtotta forgó „disco gömböket” látni. Ezek a rossz szellemek ellen vannak. A plüss állat a félkész házból tartja távol a rossz szellemeket, a kéményforgó pedig elvágja a rossz szellem nyakát, ha a kéményen keresztül akarna bejutni a házba. Valójában egyébként ezek a kéményforgók nyáron a szellőzést segítik elő, és hűvösebb érzetet biztosítanak.

Szellem ellen :) Forrás: facebook

Szellem ellen :)
Forrás: facebook

 

Forrás: bbc.com

Forrás: bbc.com

 

9. A küszöb fogalmát annyira nem ismerik, hogy amikor az egyik ismerősünknek magyaráztuk (aki egyébként kőműves mester), hogy pl. Magyarországon van egy vízszintes fa léc az ajtó aljánál, és az mi célt szolgál, akkor megkérdezte, hogy „És mindig elveszitek akkor, amikor kinyitjátok az ajtót?” :D Erre azért nehéz volt mit válaszolni, de aztán természetesen elmagyaráztuk neki, hogy az ajtó másik oldalára gondoltunk, nem arra az oldalára, amerre nyílik. :D

10. Sok olyan szavuk van, aminek a kiejtése megegyezik magyar szavakkal, de egészen mást jelentenek:

Például:
– kocka = csont
– sapka (írva: shapka) = kinti/kerti papucs
– ne = mi
– puszi (írva: pusi) = kút
– sok (írva: shok) = barát
– kosz (írva: kos) = joghurt
– vaj = olaj

És mielőtt azt mondanád, hogy Albánia furcsa egy ország, tudd, hogy a furcsa (írva: furça) szó azt jelenti: kefe. :)

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük