Atombiztos luxus a hegy gyomrában – Enver Hoxha bunkerében jártam

Ha Albánia, akkor bunkerek, legalábbis sokaknak ez jut eszébe először erről az országról.

Tiranában a Dajti-hegy gyomrában kapott helyet Albánia legnagyobb és legbiztonságosabb bunkere. 1978-ban avatták fel az 5 szintes a föld alatt 100 m-rel elhelyezkedő komplexumot, melynek 106 szobája többek között a diktátor Enver Hoxha és miniszterelnöke Mehmet Shehu részére készült. 2014. november 29-én nyitották meg a nagyközönség előtt, így most már egyben kiállítási térként is funkcionál, ma már megtekinthetők többek között fegyverek, egyenruhák, dokumentumok, térképek és egyéb adatok abból a korból. Az 5 szintből a 3. szintig nyitották meg az objektumot a látogatók előtt, a 106-ból 40 szobát.

Tiranában a Bunk'Art 1 táblát kövessük, ha autóval vagyunk (Forrás: saját kép)

Tiranában a Bunk’Art 1 táblát kövessük, ha autóval vagyunk
(Forrás: saját kép)

A bunkert 1972-ben kezdték építeni. Az alapot 1975. május 1-jén fejezték be, és további 3 évet vett igénybe a berendezések és az összekötő rendszer kiépítése. 1978. június 25-én adták át. Területe 2685 m2, öt szinten 106 szobát és a 200 személy befogadására alkalmas mozi-országgyűlés termet foglalja magában. Az 5 páncélajtós bunker „0774-es Objektum”-ként szerepelt a kommunizmus alatt.

A bunker egy ma is működő laktanya területén található, amely a sors iróniájának köszönhetően jelenleg már régóta NATO laktanyaként funkcionál. :) Maga a laktanya is hatalmas létesítmény, a látogatók előtt természetesen csak a bunkerhez legközelebbi bejárat van megnyitva. Ez a bejárat egy alagút, amelyen személyautóval vagy mikrobusszal, illetve gyalogosan tudunk áthaladni.

Az alagút bejárata (Forrás: saját kép)

Az alagút bejárata
(Forrás: saját kép)

A bejárati alagút (Forrás: saját kép)

A bejárati alagút
(Forrás: saját kép)

 

Innen a kis belső parkolóba érünk, ahol a jegypénztárnál meg tudjuk vásárolni a jegyeket.

A jegypénztár (Forrás: saját kép)

A jegypénztár
(Forrás: saját kép)

A parkolóba a nagy buszok viszont a laktanya másik oldaláról juthatnak be, de ez csak előzetes bejelentkezés esetén lehetséges, lévén, hogy a laktanya ma is funkcionál.

A parkolóból egy aszfalt úton pár száz métert felfelé gyalogolva érünk a bunker bejáratához.

A bunker bejáratához vezető út (Forrás: saját kép)

A bunker bejáratához vezető út
(Forrás: saját kép)

Befelé gyalogolva kezet foghatunk vele (Forrás: saját kép)

A bejárat felé  gyalogolva kezet foghatunk vele
(Forrás: saját kép)

Ha útközben megszomjazunk, a bejárat előtt kis büfében vehetünk frissítőt vagy ajándéktárgyakat is (Forrás: saját kép)

Ha útközben megszomjazunk, a bejárat előtti kis büfében vehetünk frissítőt vagy ajándéktárgyakat is
(Forrás: saját kép)

A bejárat (Forrás: saját kép)

A bejárat
(Forrás: saját kép)

Az 5., azaz a legfelső szinten a bejárat után rögtön egy tábla figyelmeztet, hogyha elmenne az áram, őrizzük meg a nyugalmunkat, mert néhány másodperc után bekapcsol a generátor, majd megnézhetjük a megnyitott rész alaprajzát.

A megnyitott rész alaprajza (Forrás: saját kép)

A megnyitott rész alaprajza
(Forrás: saját kép)

A páncélajtókon áthaladva (amelyek közül az egyik vastag betonból készült) jutunk a folyosóra, melyből a többi szoba nyílik.

A bejárati ajtók (Forrás: saját kép)

A bejárati ajtók
(Forrás: saját kép)

A fegyveres erők főparancsnoka a bunker építésének időszakában Enver Hoxha volt. Így az ő részére készült rész a legnagyobb és legjobban felszerelt iroda és lakrész volt, amely őt és feleségét szolgálta (volna). A lakrész egy előszobából áll, ahol a személyi titkára is helyet kapott, egy dolgozószobából, egy hálószobából és egy fürdőszobából. Csak a leglényegesebb bútorokkal és eredeti tárgyakkal van berendezve, de elegánsabb, mint a többi szoba, csak itt helyeztek el szőnyeget. Csak ebben a szobában van a fal laminált farostlemezzel borítva, ami akkoriban újdonság volt, ezért nagyon értékesnek számított. Enver Hoxha sohasem aludt itt.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Forrás: sajátkép

Forrás: saját kép

Mehmet Shehu miniszterelnöknek szintén külön lakrésze volt. Ő felügyelte a bunker építését. Szintén volt egy előszoba a titkárának, egy dolgozószoba, hálószoba és fürdőszoba. Ez volt a második legkényelmesebb lakrész a komplexumban, ennek falait fa lambéria borítja.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

A bunker építésének alapötlete egy észak-koreai látogatás után született meg, ahol hagyománya volt az ilyen objektumnak, amely az egész parlament befogadására képes.

Az épület megépítésének célja kizárólag katonai volt, hogy lehetővé tegye a politikai és katonai vezetés számára a zavartalan működést krízis helyzetben. Ez az egyetlen létesítmény, mely lehetővé tette volna az albán parlament számára a zavartalan munkát háborús körülmények között.

A büféből nyílik az a terem, ahol az albán parlament ülésezett volna atomtámadás esetén, és egyben moziteremként is funkcionált. Jelenleg a helyiség különböző zenei rendezvényeknek ad otthont.

A büfé (Forrás: saját kép)

A büfé
(Forrás: saját kép)

A büfé falán a vallási béke fontosságát hangsúlyozzák, holott Albánia Enver Hoxha rezsimje alatt ateista állam volt (Forrás: saját kép)

A büfé falán a vallási béke fontosságát hangsúlyozzák, holott Albánia Enver Hoxha rezsimje alatt ateista állam volt
(Forrás: saját kép)

A színházterem, ahol a parlament is ülésezett volna krízis helyzet esetén (Forrás: saját kép)

A színházterem, ahol a parlament is ülésezett volna krízis helyzet esetén
(Forrás: saját kép)

Albánia Szovjetunióval való kapcsolatainak megromlása után a katonai és politikai vezetés az erődítmény megerősítéséről döntött. „Egy maximális tartósságú megerősített rendszert építünk, ami a hagyományos fegyverek mellett a nukleáris fegyverek elleni védelmet is lehetővé teszi. Képes biztosítani a maximális ellenállást és harci technikát különféle támadások ellen.”

Megnézhetjük azt a helyiséget is, ahol egy esetleges vegyi vagy atomtámadás elhárításához szükséges légtisztító berendezések kaptak helyet, melyek a mai napig is működnek.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

A többi szoba különböző tematika alapján van berendezve: láthatjuk a fasiszta olasz megszállás, a németek bevonulásának szobáját, van szögesdrót szoba, tiszti szoba és még számos helyiség.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

A gyerekekre és a szabadidő eltöltésére is gondoltak, kialakítottak egy szobát az iskola számára, és egy tornatermet is.

Iskola a bunkerben (Forrás: saját kép)

Iskola a bunkerben
(Forrás: saját kép)

A tornaterem (Forrás: saját kép)

A tornaterem
(Forrás: saját kép)

A séta során különböző fény- és hanghatásokkal teszik korhűvé a hangulatot.

A sziréna hangja mellett a fényhatások is azt az érzetet keltik, mintha támadás alatt lennénk (Forrás: saját kép)

A sziréna hangja mellett a fényhatások is azt az érzetet keltik, mintha támadás alatt lennénk
(Forrás: saját kép)

A kijárati ajtó (Forrás: saját kép)

A kijárati ajtó
(Forrás: saját kép)

Újra a szabadban (Forrás: saját kép)

Újra a szabadban
(Forrás: saját kép)

És ha ezek után a mélységből a magasba vágynánk,  a közelben található felvonóval felmehetünk a Dajti-hegyre, és onnan is megszemlélhetjük a hegyet, amely a bunkert rejti.

A felvonó a bunker felett halad (Forrás: saját kép)

A felvonó a bunker felett halad
(Forrás: saját kép)

A Bunk’Art-ot hamarosan újabb titkos helyszínek múzeummá való átalakítása követi. A Falevelek Háza (Shtëpia e Gjetheve), egy vörös téglás épület a fák rejtekében Tirana belvárosában, amely az albán titkosrendőrség a Sigurimi főhadiszállása és telefonlehallgató központja volt, Titkosszolgálati Múzeum-ként fog megnyílni.

A Sigurimi egykori főhadiszállása (Forrás: floripress.blogspot.al)

A Sigurimi egykori főhadiszállása
(Forrás: floripress.blogspot.al)

És hamarosan megnyitják a városközpontban a kisebb földalatti bunkert is, ami valaha a minisztériumi épületeket kötötte össze.

 

1 válasz
 1. Szalay Miklós
  Szalay Miklós says:

  Apropó komcsik, itt egy összefoglaló írás az ideológiákról, az ideológiagyártás eszközeiről, a propagandáról, arról, hogy az emberek miért olyan fogékonyak az ideológiákra, stb…:

  http://egyvilag.hu/temak.shtml#temaid072

  (A legfelső sor a kép tetején, “Ideológiák”. Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

  Érdekes lehet továbbá a Demokrácia és diktatúra című rész is.

  Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük