Albánia rejtett kincsei – Rehova

“Micsoda gyönyörű hely! Mikor Albániában kikiáltják a köztársaságot, építek itt egy házat, és minden nyáron a dédszüleim falujában töltöm majd a nyári vakációt!” – mondta Fan Noli az albánok egyik legnagyobb szellemi alakja, költő, műfordító, ortodox egyházi vezető egy évszázaddal ezelőtt, mikor Kolonja régióban járt. Azóta mondását „kőbe vésték”, és azok a turisták is láthatják, akik meglátogatják ezt a régiót. Erről a vidékről származik többek között a két világhírű színész James és John Belushi is.

Itt kezdődik Kolonje régió
(Forrás: kohajone.com)

 

A környék főleg a túrázók és hegymászók kedvence, a Gramozi-hegy csúcsa – mely Albánia harmadik legmagasabb hegye –  2523 m-rel van a tengerszint felett. A hegyen egy tó is található azonos névvel.

A görög határ közelében lévő, már az illírek által is lakott Rehova falut nemrég védett történelmi helyszínné nyilvánították. A település főleg természeti szépségéről, gazdag kulturális örökségéről, egyedülálló konyhájáról, vendégszeretetéről és főképpen különleges házairól és kőfaragásairól híres. A Gramozi-hegy lábánál található, és a “Kapuk Útjának” nevezik, hiszen ha a falu macskaköves utcáin sétálunk, a bejárati kapuk feletti kőfaragásokban gyönyörködhetünk, és úgy érezzük magunkat, mintha visszarepültünk volna az időben.

A falu központjában különféle építészetileg értékes épületek találhatók, lakóházak, kulturális és közösségi épületek, melyek a templom és a főtér köré épültek. Az összes ház mészkőből készült, hagyományos építési technikával, építésükhöz nem használtak habarcsot. Nagyrészt kétszintes épületek, kapubejáratuk magasan ívelt, és kőfaragással díszített.

A falu bejárata
(Forrás: visiterseke)

Faluközpont
Forrás: revista bordo

A templomot 1820-ban építették
Forrás: Invest in Albania

 

A templom ikonosztázát, mely a rehovai emberek hozzájárulásával készült ma a Korçai Középkori Művészetek Múzeumában őrzik, mint a bizánci művészeti gyűjtemény részét.

Az ikonosztázt a Korçai múzeumban őrzik
Forrás: Invest in Albania

 

A Szt. Péter forrás
Forrás: VOAL

 

A régió népművészeti értékeiről is híres, a hagyományos népviselet, a szőttesek, az ottani dalok, táncok, helyi esküvői szokások teszik még érdekesebbé. Az organikus élelmiszereket, friss gombát, hegyi teát, mézet, tejtermékeket pedig feltétlenül kóstoljuk meg, ha arra járunk.

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük