Ásúrá napja (Dita e Hashures)

 

Amikor kisebb-nagyobb turista csoportokat kalauzolunk Tiranában, a programba mindig beletesszük a Bektashi Muszlimok Világközpontjának meglátogatását. Minden évben kaptunk meghívást a bektashi muszlimok legfontosabb ünnepére, melyet idén október 4-én tartottak. Idén végre sikerült elmennünk, és egy érdekes és maradandó élményben volt részünk.

Ásúrá napja a Muharram hónap tizedik napja az iszlám naptárban. Ez a nap a muharramra való megemlékezés tetőpontja. Az ásúrá azt jelenti arabul, hogy „tizedik”, mert egy tíz napos böjt után következik. Ezen a napon Mohamed próféta unokája, Husszein Imám kivégzésére és a vele együtt mártírhalált halt 72 társára emlékeznek, mely 1400 évvel ezelőtt Kerbela város mezején történt a mai Irakban, és amely város ezért a síita muszlimok szent városa Mekka, Medina és Jeruzsálem mellett.

E napon a síita muszlimok és a bektashik is ásúrát főznek, csakúgy mint Noé, aki miután kikötött az Ararát-hegységnél az özönvíz után, a bárkán maradt alapanyagokból gabonából, magvakból, szárított gyümölcsökből pudingot főzött. Ezért kapta az édesség a Noé pudingja nevet. Noé prófétára emlékezve és Istennek hálát adva Anatólia népe és más muszlimok szokássá tették ennek a pudingnak az elkészítését ezen a napon, és szétosztották a rokonok, barátok, szomszédok között vallástól és hittől függetlenül a béke és szeretet jeleként. Az ásúrá nem tartalmaz semmilyen állati összetevőt, ez egyfajta tiltakozás mindenfajta erőszak és vérontás ellen.

A megemlékezés az albán himnusszal kezdődött.

Az esemény házigazdája, Őszentsége Hadzsi Baba Edmond Brahimaj a bektashi muszlimok vallási világvezetője (aki régóta személyes ismerősünk) beszédének elején a vallási és polgári békéért emelt szót, és hangsúlyozta, hogy egyik történelmi vallás sem támogatja az erőszakot.

 

Hadzsi Baba Edmond Brahimaj
(Forrás: saját kép)

 

Majd népdalok és táncok következtek a bektashik által lakott különböző vidékekről, melyekből betekintést nyerhettünk az albán népzene és a népviseletek világába.

 

Egy kis ízelítő a táncokból a teljesség igénye nélkül:

Észak-Albán tánc.

Vegyes albán táncok.

 

Xhamadani Vija Vija és Ajka e Qumështit – Tirana.

 

 

A fellépők Hadzsi Baba és az Albán Televízió tudósítójának társaságában
(Forrás: saját kép)

 

Forrás: saját kép

 

A program után a jelenlévők mindegyikét ásúrával (albánul hashure) kínálták. Nekünk abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy Hadzsi Baba társaságában a fogadószobájában fogyaszthattuk el az édességet. Albániában az itt jelen lévő mind a négy vallás (katolikus, ortodox keresztény, szunnita muszlim és bektashi muszlim) minden ünnepén szokás az, hogy az összes többi vallás vezetője is tiszteletét teszi az adott ünnepen, így volt ez Ferenc pápa 2014-es látogatása alkalmából is.

Éppen akkor, amikor mi a hashurét fogyasztottuk Haxhi Baba fogadószobájában, érkezett az itteni katolikus bíboros.

 

 

 

“Noé pudingja” az ásúrá

 

(A videók és a fényképek mindegyike amatőr felvétel, a minőségért elnézést kérek.)

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük