Kis kávézó körkép Tiranából

 

 

Hajde, pimë një kafe! (azaz “Gyere, igyunk egy kávét!”) Hányszor, de hányszor elhangzik ez a mondat Albániában. :)

 

 

Az albánok egyrészt szeretik a kávét, másrészt mentalitásukból kifolyólag szeretnek nyilvános helyeken találkozni, beszélgetni, üzletet kötni. Így ha egy feketére szottyan kedvünk, szó szerint minden sarkon találunk egy kávézót, sok helyen többet is egymás szomszédságában.

A kávé amellett, hogy finom mértékletesen fogyasztva számos jótékony hatással rendelkezik. A koffein pozitív hatása, mely elűzi az álmosságot, fáradtságot elvitathatatlan, és fejfájás ellen is hatásos. A kávé serkentőleg hat az idegrendszerre, javítja a koncentrációs képességet, és pozitívan hat az izomműködésre is. Segíti továbbá az emésztést, az epehólyag, a vesék és a pajzsmirigy működését is.

Az albán főváros tele van kávézókkal.

A Mulliri Vjetër (Öreg malom) cég több, mint 20 éve kezdte a kávé forgalmazását Albániában. Tiranában több helyen, valamint Albánia szerte, de a határon túl Koszovóban, Macedóniában, Görögországban és az Egyesült Államokban is vannak üzleteik.

 

 

Itt megkóstolhatjuk a világ híres kávétermő vidékeiről származó fajtákat, mint a Nicaragua Maragogype, az Ethiopia Sidamo vagy a Columbia Supremo. Vásárolhatunk is elvitelre előre csomagolva és kimérve is.

 

 

 

A Mon Chéri Tirana harmadik legnagyobb kávéház lánca.

 

 

Városszerte több egységük van, a kisebb üzletektől a nagyobb, kerthelyiséges egységekig, ahol ilyenkor télen fűtőtestek vannak elhelyezve, hogy akik kint szeretnének kávézni, vagy dohányoznak, azok se fázzanak. Ezek a kávézók úgy vannak kialakítva, hogy vannak konnektorok kihelyezve, így például a diákok hálózatról használhatják a laptopjukat, telefonjukat. Természetesen van internet is, ahogyan a legtöbb nagyobb vendéglátó egységben Albániában. Alkalmazottaik 67%-a nő, mert a cég úgy gondolja, egy női alkalmazott jobban beleillik az üzleteik atmoszférájába.

 

 

Ha valaki egy múzeumban szeretne feketét fogyasztani, keresse fel a Bizottság kávézót (Komiteti Kafe Muzeum).

 

Forrás: saját kép

 

A hely egyben múzeum is, a kommunista éra tárgyaival van berendezve, még a WC is. :) Az egyetlen hely Tiranában, ahol 38 féle rakit árulnak, feltüntetve az itallapon természetesen, hogy néhányuk szezonális (és az árakon is látszik, hogy a hely nem szokványos). Az uborkás rakitól kezdve, a galagonyáson át a ginzeng pálinkáig mindenféle kapható. Érdekes hely Tirana szívében.

 

 

Az Observator bárból remek kilátás nyílik Tiranára és a Dajti-hegyre.

 

Forrás: saját kép

 

Van természetesen távcső is, nincs viszont raki és Szkander bég konyak, tehát ne az albán tradicionális italok élvezetéért menjetek, hanem elsősorban a kilátás miatt. Aki babonás, az lépcsőn menjen, mert a bár a 13. emeleten van, és a liftben is ez van feltüntetve. :)

 

 

A Blloku-ban a Sky Tower tetején a panoráma bár 60 m magasról tekint le a városra.

 

 

7-24 óráig van nyitva, szuper a kilátás a városra, többek között Enver Hoxha egykori házára, ami nagyon közel van.

 

 

És az Albániára jellemző végletesség itt is megnyilvánul. A Sky Tower-től néhány méterre találunk egy családi ivót, ahol egészen más árak vannak. Itt bizony 50 Lek a kávé (és a raki is). Ehetünk is egyszerűbb ételeket, például qofte-t. A hely egy hatalmas, kb. másfél méter átmérőjű fa köré épült, mely megadja a hangulatát.

 

 

A falon természetesen Jim Belushi, ahogyan például Borsh-ban a vízesésre épült étteremben is találkozhatunk az albán származású színész képével.

 

 

És ha igazán magasról és a magasból szeretnénk látni Tiranát, akkor menjünk fel a libegővel a Dajti-hegyre. A Dajti Tower hotel tetején a forgó bár 1 óra alatt fordul körbe.

 

 

Fél óra bőven elég egy kávéra, addig látjuk a lényeget, az alattunk elterülő várost.

 

 

 

Tudtátok?

 

A víz után a kávé a világ második legnépszerűbb itala.

A kávé a világ második legértékesebb forgalmazott árucikke az olaj mögött.

A kávét a történelem során háromszor is betiltották: a 16. századi Mekkában 30 évig tiltották a kávé fogyasztását, 1675-ben II. Károly betiltotta a kávéházakat, hogy megakadályozza a nép politikai szervezkedését – sikertelenül, 1677-ben pedig Nagy Frigyes porosz király is betiltotta a kávét, mivel az akkor újdonságnak számító ital hatására olyan mértékben áramlott ki a pénz az országból hogy érezhetően negatív hatással volt a gazdaságra.

A világ legdrágább kávé márkáját a thaiföldi elefántok ürülékéből készítik. A neve Black Ivory, és kilója 1.100 $-ba kerül. Az indonéz cibetmacska székletéből előállított kávé a Kopi Luwak csak a második legdrágább, 600 $/kg.

Törökországban érvényteleníthették a házasságot, ha a férj nem biztosított kellő mennyiségű és minőségű kávét a feleségének.

A magyar származású Francesco Illy (Illy Ferenc) találta fel a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző vákuum, azaz légmentes csomagolást.

Míg volumenben az Egyesült Államokban fogy a legtöbb kávé, az egy főre jutó kávéfogyasztás Észak-Európában, a skandináv országokban a legmagasabb. Egy finn közel négyszer annyi kávét iszik meg egy évben, mint egy magyar.

Kutatások szerint a naponta 2-4 pohár kávét fogyasztó kávézók körében 50%-kal csökkent az öngyilkossági kísérletek száma a nem kávézókkal szemben.

 

A képen látható kávéscsészét az alátéttel albán porcelángyárban gyártották

 

(A bejegyzésben szereplő fotók mindegyike saját.)

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük