Akad még 10 dolog, amit nem tudtál Albániáról

 

 

1. Az országnak 13 kis szigete van. Ezek közül csak kettő nagyobb 1 km²-nél, a Sazan (Albánia legnagyobb szigete) és a Kunë (Shëngjin-nél).

A Sazan-sziget
(Forrás: saját kép)

 

2. 2009-ben négy gleccsert fedeztek fel a Colorado Egyetem munkatársai az Albán-Alpokban. 2000 méter környékén találhatók és ezek a legdélebbi gleccserek Európában.

 

3. A föld veszélyeztetett állatfajai közül 91 található az országban. Többek között a törpe kormorán, a mediterrán barátfóka és a borzas pelikán.

Törpe kormoránok (Forrás: free nature images)

Mediterrán barátfóka
(Forrás: saját kép, Természettudományi Múzeum, Tirana)

Borzas pelikánok a Tiranai Természettudományi Múzeumban (Forrás: saját kép)

 

4. Albánia az egyik legrégebbi szőlőtermesztő ország Európában. Már a jégkorszaktól kezdve folyt szőlőtermesztés, és a legrégebbi szőlőmaradványok 4.000 és 6.000 év közöttiek.

 

5. Ermonela Jaho albán operaénekesnőt az Economist 2016-ban  a világ legelismertebb szopránjának nevezte.

Forrás: ermonelajaho.com

 

6. Egy nyelv több ábécé. Volt idő, amikor az arab ábécé török verzióját használták, és volt, amikor cirill ábécét. Ráadásul több helyi ábácé is használatban volt, mint a Todhri, Elbasan, Veso bey által kifejlesztettek. Volt olyan időszak, amikor a toszk dialektus a görög abc-t, a geg pedig a latin betűket használta. 1912-ben a függetlenség kikiáltásakor még kétfajta ábécé volt használatban, majd később a latin betűs terjedt el.

 

7. Az albán nyelvben létezik csodálkozó igemód is. Vannak olyan igék, melyeket csodálkozó módban is használnak. Míg pl. a Ti flet shqip (azaz Te beszélsz albánul) egy egyszerű megállapítás, a Ti fliske shqip! csodálkozást és meglepődést fejez ki.

 

8. Rose Wilder Lane, Laura Ingalls Wilder írónő lánya, – akinek folytatásos regényéből a Farm, ahol élünk amerikai tévésorozat készült ( Little House on the Praire) – az 1920-as években több hosszabb időszakokat töltött Albániában, mert az ország szerelmese volt. A „The Peaks of Shala”  (A Shala csúcsai) című regényét, melyet az Albán-Alpokban töltött vándorlásairól írt, édesanyjának ajánlotta. Örökbe fogadott egy albán fiút, aki állítólag megmentette az életét egy veszélyes hegyi úton. Később az egyetemi tanulmányait is finanszírozta Oxfordban.

Forrás: gazeta vatra

 

 

9. A Taj Mahal vezető építésze albán volt, Mehmet Isa.

 

10. Az illírek – akiktől az albánok származtatják magukat – első ismert királya Hyll (ógörög nevén Hyllas, latin nevén Hyllus) volt, aki i.e. 1225-ben halt meg. Nevét az albán nyelv ma is őrzi az ‘yll’ = csillag szóval, és sok fiúgyermek kapja ezt a nevet. (Az y betűt az albánban ü-nek ejtik.) Az albán nyelvben az ‘i lirë’ azt jelenti’ szabad, szabad ember’, és az Ilir nevet is sok fiúgyermek viseli. Többek között a jelenlegi köztársasági elnök keresztneve is Ilir. És mivel a ‘szabad’ melléknév nőnemű alakja ‘e lira’, a személynév női változata az Elira.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések:

 

https://albania.cafeblog.hu/2014/08/22/10-dolog-amit-nem-tudtal-albaniarol/

https://albania.cafeblog.hu/2015/07/02/meg-10-dolog-amit-nem-tudtal-albaniarol/

https://albania.cafeblog.hu/2016/04/18/ujabb-10-dolog-amit-nem-tudtal-albaniarol/

https://albania.cafeblog.hu/2017/02/24/ime-meg-10-dolog-amit-nem-tudtal-albaniarol/

 

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük