5+1 ok, amiért érdemes Albániában nyaralni

 

 

Ez a kis ország sokszor még mindig az „Úristen, jól meggondoltad?” kategóriába tartozik, akár nyaralásról, akár ingatlanvásárlásról van szó. Pedig érdemes elhagyni a negatív képzeteket, és hinni azoknak, akik már jártak itt, és lelkesen mesélnek, milyen jót nyaraltak ebben a szép és vendégszerető országban. Albánia ugyanis már közel sem az az ország, ami elriasztaná a turistákat (sőt!), bizonyítja ezt az évről-évre ide látogatók növekvő száma. Persze, ha arra vágyunk, hogy egy hatalmas szállodakomplexumban kizárólag a medence vagy a tenger partján feküdjünk egész nap, akkor válasszunk inkább másik célországot. Íme néhány ok, amiért érdemes ide utazni a szabadságunk alatt, de akár egy hosszú hétvégére is.

 

1. Több ezer éves történelem

Albániában lépten-nyomon ókori romokba lehet botlani. A legeldugottabb helyeken is találunk ősi falmaradványokat, ókori utak nyomait, és a középkor épített emlékeivel is jócskán találkozhatunk főleg várak és hidak formájában. A legismertebb régészeti helyszínek Apollonia, Bylis vonzzák legjobban a turistákat, és természetesen a világörökségi helyszínek, Butrint, Berat, Gjirokastra, de várakból is találunk vagy 150-et az országban.

 

Petrele vára, ahol a várban működő étterembe öszvérrel viszik a szükséges dolgokat
(Forrás: saját kép)

 

Gyógyforrások Benja-nál, és a Kadiu-híd a Lengarica folyó fölött
(Forrás: saját kép)

 

Butrint 10.000 év történelmét öleli fel
(Forrás: Erdős Laci)

 

 

2. Változatos és lélegzetelállító tájak

A sasok földje nagyon sokszínű. A magas hegyektől kezdve, a két tengeren (Adria és Jón-tenger) át, számos folyó és , lagúnák, kanyonok, vízesések, erdők tarkítják. Egy részük nehezebben megközelíthető, ezért az off-road turizmus kedvelőinek ajánlott, de van bőven könnyebben elérhető természeti szépség is. Bármerre megyünk, minden régió rejt valami csodát, érdekes helyszínt.

 

A Progonati-vízesés
(Forrás: pikdo)

 

A Kék-szem forrás
(Forrás: Erdős Laci)

 

A Buni gleccsertó a Jezercén
(Forrás: pinterest)

 

A Gradec-kanyon
(Forrás: integrimi.al)

 

A Shala-folyó
(Forrás: imgur)

 

A Gashi-folyó
(Forrás: iia)

 

3. Remek a konyha

A kulináris élvezetek fontos részét képezik egy nyaralásnak. Jó dolog a szállodában a hotel által kínált fogásokat enni, de egy országot igazán úgy lehet megismerni, ha megkóstoljuk a tradicionális ételeit. Albániában (mint mindenben) az ételekben is a régiókra jellemző változatosság uralkodik, vannak egy bizonyos tájegységre jellemző ételek, de sokszor ugyanazt az ételt, amit északon és délen is megtalálunk, teljesen máshogy hívják. Az alapanyagok jók, a húsok, zöldségek, tejtermékek sokszor naturális gazdaságokból származnak.

 

Sült bárány
(Forrás: saját kép)

 

A bundában sült kagyló Saranda környéki specialitás
(Forrás: saját kép)

 

4. Sok a közös a két nép történelmében

A magyar és az albán történelem több ponton kapcsolódik. Gondoljunk csak Hunyadi Jánosra, aki az albánok legismertebb történelmi hősének Szkander bégnek volt szövetségese az ottománok elleni harcban. De Nopcsa Ferenc (aki majdnem Albánia királya lett) munkássága és kalandos élete vagy Apponyi Geraldine, aki Albánia királynéja volt is összekapcsolja a két népet.

 

A Nopcsa Ferenc emlékmű az Albán-Alpokban
(Forrás: mfgi.hu)

 

A Hunyadi János emléktábla Tirana szívében (Forrás: saját kép)

 

4. Egyedülálló a vendégszeretet

Albániában az ősi szokásjogok uralkodnak. Azaz a vendég mindig elsőbbséget élvez, a váratlanul betérő vendéget pedig mindig megkínálják azzal (étellel-itallal), ami éppen van otthon. A turisták tekintetében ez sokszor abban nyilvánul meg, hogy ha kisebb családi hotelben szállunk meg (amiből jócskán találunk Albániában), a háziak általában apró ajándékokkal kedveskednek, de ez akár kiteljesedhet egy ebédben/vacsorában is. Ha pedig visszatérő vendégek vagyunk, biztosak lehetünk benne, hogy meghálálják a hűséget.

 

5. Könnyű idejutni

Jöhetünk repülővel, Budapestről és Bécsből heti háromszor közlekednek a Wizz Air gépei. De utazhatunk autóval és busszal is, és népszerűek a szervezett buszos utak is. A lakóautósok és a motorosok körében is egyre népszerűbb az ország, de vannak, akik kerékpárral teszik meg a kb. 1.000 km-es távolságot.

 

A tiranai nemzetközi repülőtér
(Forrás: shutterstock)

 

Magyar motorosokkal sokszor összefutunk, velük a Llogara-hágón találkoztunk
(Forrás: saját kép)

 

 

5. Megfizethető

Egy nyaralásnál számít, mi mennyibe kerül. Ár-érték arányban Albánia jól teljesít, és mivel rengeteg a kis családi vállalkozás, a nyaralás alatt nem leszünk híján a pékségeknek, cukrászdáknak, éttermeknek, kifőzdéknek, melyek reggeltől késő estig nyitva tartanak.

 

+1 Mert nagyon más

Albániában számos olyan dologgal találkozunk, amin meg fogunk lepődni. Az, hogy fordítva bólogatnak, hogy sok helyen még régi lek-ben számolnak, hogy a közlekedés kaotikusnak tűnik, hogy az épülő házakon plüssfigurák lógnak, hogy lépten-nyomon autómosóba, benzinkútba ütközünk, furcsa járműveket látunk egy idő után megszokottá válik. Mivel keveredik a kelet és a nyugat, de mégiscsak a Balkán szíve, pont ezek teszik egyedivé, érdekessé, izgalmassá.

 

 

 

 

 

 

2 válaszok
  1. Éva Mészáros
    Éva Mészáros says:

    Tavaly 2 alkalommal is voltam. Fantasztikus ország, nagyon jól éreztem magam. Idén júniusban és szeptember elején is megyek
    Érdemes minél több várost felfedezni. Ksamil számomra a csúcs

    Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük