Albánia termál- és gyógyvizei

Albánia geológiai változatossága révén számos forrással büszkélkedhet. Rengeteg hideg forrás található az országban, melyek sokszor vízesésként zuhognak alá szebbnél-szebb környezetben. Ezek a vizek adják a remek ásványvizeket, melyekből Albánia sokat exportál is. A Tepelene és Glina ásványvizet például Kanadába, az Egyesült Államokba és az EU több országába, a Tepelene-t Svájcba is.

A Sotira-vízesés
(Forrás: saját kép)

A Bogova-vízesés
(Forrás: intoalbania)

Vízesés az Osum-kanyonban
(Forrás: vzhara_instagram)

A meleg források tekintetében az ország három geotermikus régióra oszlik: Kruja, Ardenica és Peshkopi. Mind a három más tulajdonságokkal bír, de mindhárom a földkéreg mozgásai következtében jött létre. Az országban tizenkét gyógy- és tíz hőforrás található.

Albánia geotermikus térképe
(Forrás: invest in albania)

 

Érdemes néhány szót ejteni, mi is a különbség az ásványvíz, a termálvíz és a gyógyvíz között. Az ásványvíz olyan mélyről feltörő vagy fúrt kútból nyert víz, mely literenként minimum 500 mg oldott ásványi anyagot tartalmaz, viszont nincsenek benne egészségre ártalmas anyagok. Termálvíznek hívjuk azokat a mélyről feltörő vizeket, melyek spontán feltörésnél min. 20°C-ak, mesterséges fúrásnál min. 30°C-ak. Gyógyvíznek azokat az ásványvizeket nevezzük, melyek igazoltan betegségek gyógyítására alkalmasak.

 

A Kruja-i geotermikus terület a Rodon-foktól az Ishmi-medencén, Elbasan-on át, Holta, Benja, Leskovik területet öleli fel egészen a görög határon túl Kónitsza-ig. Része az Uji i Bardhë-forrás Mamurras-nál, a Borizan és a Shupali-forrás is.

 

A Bilaj-i termálfürdő vagyis az Ishmi 1/b fúrólyuk

Albániában a természetes termálforrásokon kívül vannak olyanok, melyeket az ember hozott a felszínre. 1965-ben albán és orosz olajfúró mérnökök egy forró, sós oldatot találtak Bilaj faluban (Fushë-Krujë mellett). A termálvíz az Ishem-folyó völgyének forróvíz készletéből ered  2.200 m mélyről. A 60 fokos kénes víz tartalmaz vasat, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, káliumot és egyéb ásványokat, így jótékony hatással bír bőrbetegségek, reuma és idegrendszeri rendellenességek ellen. A gyógyközpontot 1996-ban privatizálták és felújították. A legtöbb beteg reumával, bőrproblémával, emésztőszervi rendellenességgel, idegrendszeri és meddőségi problémával érkezik. A vendégek iszapterápián is részt vehetnek orvosi felügyelet mellett.

Forrás: facebook

Forrás: facebook

A Kozani-8 geotermikus forrást is véletlenül fedezték fel 1989-ben olajfúrás közben. A kút Elbasan-tól 8 km-re Shijon faluban található a Kusha-patak csodaszép völgyében. A forrás vízhozama állandó, 10.3 liter/másodperc. A víz 65 fokos.

A Kozan-8 termálkút
(Forrás: invest in albania)

 

Az Elbasan-i gyógyfürdők a Tregan-folyó völgyében 500 m-es sávban Shirjan és Hidrajt falvak között találhatók. Maga a falu – ahol a gyógyforrásoknál épült hotelek vannak – is a termálvízről kapta a nevét (Llixha). A vizet már az ókorban is használták, hiszen a Via Egnatia közelében van. A források a múlt század elején Ahmet Zogu figyelmét is felkeltették, aki Csehországból hozatott specialistákat a víz bevizsgálására. A forrásokat hat csoportra osztották elhelyezkedésüktől függően, a Ló-forrás a legnagyobb. Vízhozamuk állandó, hőmérsékletük 56 fok, pH értékük 6.7-8. A víz 1300 m mélyről tör föl, és reumára, csontbetegségekre, meddőségre, bőrbetegségekre, szellemi és fizikai kimerültség ellen hatásos, javítja a vérkeringést, növeli a hormontermelést, így állítólag rendkívüli mértékű potencianövelő hatása van.

Itt minden a gyógyfürdőkről szól, és persze piac is van
(Forrás: saját kép)

A Galigati-2 forrás (mely fúrással került a felszínre) 18 km-re dél-keletre található Elbasan-tól. A víz hőfoka 45-50 Celsius fok. A Holta-zuhatag pedig légvonalban 7 km-re van a Galigati-tól. A források hőmérséklete 24 fokos, a vízesés jobb oldalán találhatók a szurdok bejáratához közel a folyómeder mentén. Könnyen felismerhetők, mert ott fehérebb a víz.

Termálvíz a Holta-kanyonban
(Forrás: Olta Bici)

 

A Shupali-forrás Tirana közelében Perkolaj falunál található a Perroi i Gelqeres (Mészkő-patak) bal oldalán. Vize 29.5 fokos.

Mamurras-nál két forrás található a Zheji-zuhatagnál, 21-22 fokos vizekkel.

Zhejë falu felülről
(Forrás: fb_mamurras)

 

Ahol a Vjosa egyik mellékfolyója a Lengarica meleg forrásokkal találkozik, ott található Bënjë. A termálfürdőket nyolc kénes forrás táplálja, melyek vize télen-nyáron 25-32 fokos, és másodpercenként 8-40 liter a vízhozamuk. A nyolc gyógyforrás, melyből négy a Lengarica-folyó jobb, négy pedig a bal partján található mindegyike más betegségre hatásos, például reumára, emésztési problémákra, vese- és bőrbetegségekre. A folyó nyugati oldalán található források kevésbé melegek, mint a keleti oldalon.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Ezen a helyen a fürdés azért is élvezetes, mert a folyón átívelő 1760-ban épült Kadiu-híd teszi még különlegesebbé (az egyik medence éppen a híd lábánál található), és a fürdőktől 200 m-re kezdődik a Lengarica-kanyon. Ha télen keressük fel, gyönyörködhetünk a környező havas hegyek látványában is.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

 

Leskovik közelében két forrás is található.

A Postenan-i gőzforrásról Edith Durham angol antropológus, balkanológus, utazó ad leírást. Edith Durham a XX. sz. elején a Balkán-félszigeten utazgatott, mely rabul ejtette, így többször visszatért. Megtanult szerbül és albánul, a Balkáni-háború idején ő volt az első női haditudósító. Utazásairól hét könyvet írt, a legismertebb a High-Albania, melyben az észak-albánok szokásaival, népviseletével, társadalmi berendezkedésével, népi hiedelmeivel foglalkozott. A Postenan-i gőzforrásról így ír:

„Nem messze a falutól félúton a szikla felé van egy forró, kénes forrás, melyhez a sziklafalba taposott nedves, csúszós ösvényen lehet eljutni. Két viharvert kunyhó van a sárba ragadva úgy, mint a fecskefészek az eresz alá. A forrásban a víz hangosan bugyog, és forró gőz áramlik ki belőle. Reumára nagyon jó.”

Leskovik-tól 10 km-re délre a görög határ mellett Sarandaporo falunál (nem összetévesztendő Saranda városával) a Vronomero-szorosnál taláható egy másik forrás, melynek vize 27.6 fokos és iható.

Sarandoporo nagyon közel van a görög határhoz és a Vjosa-folyóhoz
(Forrás: google map)

 

(A video megtekintése beállítási okok miatt csak a YouTube-on lehetséges, ezért indítás után kattints a Megtekintés a YouTube-on hivatkozásra.)

 

A Peshkopi geotermikus területen, a város mellett két forráscsoport található, melyek a Korab-hegyből erednek. Két forrás adja a gyógyfürdő vizét, melyek 35 és 43.5 fokosak, vízhozamuk 14 liter másodpercenként. A másik forráscsoport 600 m-rel távolabb található, azok vize hűvösebb, 29.2 és 35.5 fok közötti. Ezek a vizek leginkább a légzőszervi problémákat, cukorbetegséget, reumát, bőrbetegségeket és a nőgyógyászati problémákat kúrálják.

Az Elbasani-i és Bilaji-i gyógyfürdőhöz hasonlóan Peshkopi-ban is kiépített infrastruktúrával és szolgáltatásokkal várják a vendégeket
(Forrás: llixhatpeshkopi_fb)

Forrás: albaniafreepress

Forrás: zjarrtv

 

Ardenica leginkább a kolostorról ismert, ahol Szkander bég is házasodott. Itt is vannak hőforrások, melyek fúrással kerültek felszínre. És ehhez a geotermikus területhez sorolják a geológusok a Mallakastra-ban, Kapaj falutól 1.5 km-re található kilenc természetes forrást is. Ezek vize hidegebb, mindössze 16.9-17.9 fokos.

Forrás: facebook

Forrás: facebook

Forrás: facebook

Forrás: facebook

Forrás: facebook

 

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük