Miért részeg az albán szamár?

 

Albániában a szamarat haszonállatként tartják. Mivel a terepviszonyok sok helyen nehézkesek – Albánia Európa második legmagasabban fekvő országa, ha a lakott területek átlagos magasságát nézzük – így jócskán akadnak helyek, ahol csak a szamár képes elmenni. A hegyi ösvényeken, úttalan-utakon remekül cipeli a terhet, és az olajfaligetekből is lehozza az olajbogyóval teli zsákokat.

Nem csak a nehezen járható részeken, de a városban is segíti a gazdát
(Forrás: saját kép)

A szamarat itt is buta, csökönyös állatnak tekintik. Pedig ebből csak az egyik igaz.

A szamár nem buta, sőt! Kitűnő memóriája van. Képes visszaemlékezni helyekre, ahol 25 évvel ezelőtt járt, vagy olyan szamarakra, melyekkel 25 évvel ezelőtt találkozott. A szamár gyorsan tanul, idegrendszere nagyságrendekkel jobb a lóénál.

A szamár alapjában véve társas állat, jobban érzi magát csoportban, nehezen viseli a magányt. De egy társ nélküli szamár akár kecskék vagy birkák között is jól elvan (ezekből is található bőven Albániában). :) Évszázadokon keresztül használták a pásztorok „vezérürünek” a juhnyájak vezetésére. Mivel mind fizikumával, mind intelligenciájával a birkák fölé emelkedik, így azok gyorsan elfogadják a nyáj vezetőjének, hozzá fordulnak útmutatásért és védelemért.

Birkanyájjal Tirana szélén is találkozhatunk
(Forrás: saját kép)

Egy szamár képes meghallani egy másik szamár hangját akár 100 km távolságból is. Ez azért lehetséges, mert nagy a fülük. Ez nem csak a hallásukat segíti, de hűti is az állatot, mert erekkel bőségesen ellátott.

Forrás: saját kép

A szamár gyűlöli az esőt. A szőrük nem vízálló, ezért ha sokáig állnak az esőben, az károsítja az egészségüket.

A szamár nagyon hangosan ordít. :) A legnyugodtabb is naponta 8-10 esetben alkalmanként 5-10 másodpercet ordít. Ez a hang normál esetben is kilométerekre elhallatszik.

Üvöltő szamár a Durres-i strandon
(Forrás: saját kép)

A szamár képes hasznosítani az elfogyasztott táplálék akár 95%-át. Ennek oka, hogy a sivatag (Közel-Kelet és Afrika) ahonnan származnak, nem bővelkedik élelemben. Megfelelő gondozással egy szamár akár 40 évig is élhet.

Forrás: saját kép

A majmokhoz hasonlóan a szamarak is kurkásszák egymást és tisztán tartják magukat.

Ha valami zavarja őket menet közben, egyszerűen megállnak, és a földet kaparják a patájukkal. Ez pont azt mutatja, mennyire intelligensek, az ember pedig a csökönyösség jelének véli. Ha egy ló fenekét ütöd, menni fog előre, mert azt hiszi, akkor megszabadul az ütésektől. Egy szamár sohasem. Egy szamár sosem vesz részt olyan dologban, amely szerinte nem biztonságos.

Kínában él a legtöbb szamár, Nagy-Britanniában pedig a szamárnak útlevél kell a brit tagállamok között is!

Albániában a szamár szóval (gomar) illetik az olyan embert, aki annyira berúgott, hogy már alig áll a lábán. És itt jön a képbe a mondás, hogy „Részeg/berúgott mint az albán szamár”.

Forrás: saját kép

A szamár genetikailag hajlamos az alkoholizmusra. A mediterrán térségben a gyümölcsök nagyon édesre érnek, és miután lepotyogtak a fákról a melegben hamar megerjednek, a szamár pedig előszeretettel feleszegeti azokat. És ha egyszer megízlelte az alkoholmámor állapotát, mindig keresni fogja azt. :)

Az albán nyelvben a „samar” (ejtsd: számár) szó azt jelenti, hogy nyereg. Az észak-albán (geg) nyelvben a szamár nem “gomar” (mint általánosan Albániában), hanem „magjar”. Ez számunkra magyarokra nem sértő, mert a magyar embert “hungarez”-nek hívják. Így ha azt mondjuk, hogy ott megy egy magjar, a hátán van a samar, akkor az azt jelenti, ott megy egy szamár, a hátán van a nyereg. :)

Azt tudjuk, hogy a szamártej nagyon jótékony hatású. 60-szor több C-vitamint és négyszer annyi vasat tartalmaz, mint a tehéntej, valamint több típusú természetes antibiotikumot és számos vitamint, ásványokat, proteineket, nyomelemeket. Fontos mennyiségű esszenciális zsírsavat és nagy mennyiségű Omega 6-ot és Omega 3-at tartalmaz. A fő probiotikum, amit a szamártej tartalmaz (Lactobacillus Plantarum) védi a vastagbelet. 1 liter szamártej ára Albániában 10.000 Lek.

Forrás: qumesht gomarice_facebook

A világ legdrágább sajtja is szamártejből készül (a Balkánon készítik). A szamár naponta 2 liter tejet ad, hatszor kell megfejni egy nap, hogy ezt a mennyiséget kinyerjük. Egy kilogramm szamársajthoz pedig 25 liter tej szükséges, így egy kiló szamártejsajt ára akár 1.000 euró is lehet.

Forrás: oranews tv

 

A szamarak és öszvérek száma itt is csökkenőben van. Míg 2001-ben még 127.000 volt belőlük, 2015-ben már kevesebb, mint 60.000-re fogyatkozott a számuk. Így a szamár ára az egekben van Albániában, egyes helyeken egy fiatal, egészséges csacsiért 1.000 EUR-t is elkérnek.

Anyaszamár a kicsinyével az Albán Riviérán
(Forrás: saját kép)

Kínában megeszik a szamár húsát, a szamár bőréből készült zselatint (ejiao) pedig hideg előételként fogyasztják. Hagyományosan elsősorban vérszegénységre alkalmazzák, de állítólag jót tesz a májnak és a vesének is, és a termékenységre is jó hatással van. A zselatint kozmetikumként is széles körben alkalmazzák, a hagyomány úgy tartja, hogy eltünteti a ráncokat és kisimítja a bőrt, eltünteti a bőr felszínén megjelenő foltokat. Mivel Kínában az utóbbi időben elképesztően megnőtt az igény e „csodaszer” iránt, így ez érinti a globális szamárpopulációt, azaz Albánia szamárállományát is, hiszen elképesztő mennyiségben importálják az állatokat Kínába mindenhonnan. A gépesítésen kívül ez a másik ok, amiért egyre kevesebb albán szamarat látunk.

Szamártejet tartalmazó kozmetikumokkal Albániában is találkozunk.

Kézműves szamártejes szappant is vásárolhatunk
(Forrás: olivos.al)

Naszreddin (albánul Nastradini) szúfi tanító volt a XIII. sz-ban valahol Irán területén. Történetei generációkon keresztül szájról-szájra terjedtek. Humorosak, és általában valamilyen bölcseletet, erkölcsi példázatot fogalmaznak meg, gyakran nagyon ellentmondásos, sokszor abszurd formában. A Naszreddin-meséket a Közel-Kelet, Ázsia és Európa több országában (Albániában is) ismerik. Minden nép létrehozta a saját történeteit, több ezer található belőlük, az élet szinte minden szituációját lefedve.

Naszreddin egy nap fel akart ülni a szamárra. Átvetette a lábát a szamár hátán, de a rossz irányba, a hátsója felé ülte meg. Akik a közelében álltak, megkérdezték: Miért ültél rá fordítva, Naszreddin? Nem én akartam így, a szamár áll rossz irányba!

Innentől kezdve elterjedt, hogy Naszreddin fordítva üli meg a szamarat.

Forrás: wikipedia

Legyen akár albán, vagy más nemzetiségű, a szamarak jópofa és intelligens állatok. :)

Forrás: commaful

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük