Bejegyzés

A tiranai Piramis története

 

 

A Tirana belvárosában álló építményt sokféle jelzővel illethetjük: érdekes, furcsa, csúnya, extravagáns stb., kinek-kinek tetszése vagy nem tetszése szerint. Az biztos, hogy szépnek semmiképp sem volt nevezhető már az elkészültekor sem, az évek során pedig csak romlott az állaga, de oly mértékben hozzátartozik az albán fővároshoz, hogy az elbontására irányuló próbálkozások végül nem valósultak meg.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Építészeti szempontból a Piramis a kommunizmus alatti „modern tervezés és kivitelezés” első sikeres kísérlete volt Albániában. A tervezéstől a kivitelezésig a projekt rekordidő alatt, mindössze 3 év alatt valósult meg. Annak érdekében, hogy ez az épület „a lehető legszebb legyen”, az építészek olyasmit tettek, ami a kommunista Albániában elvileg lehetetlen lett volna: az Egyesült Államokból behozott “kapitalista” anyagokat használtak. 300 munkás dolgozott az építkezésen, mely 3,5 millió dollárba került. A legdrágább épület volt, melyet valaha Albániában építettek.

Geroge W. Bush 2007-ben járt Albániában. Tiranában mi is akkor jártunk először.
(Forrás: saját kép)

A Piramist eredetileg Enver Hoxha, Albánia kommunista vezetőjének múzeumaként (rossz nyelvek szerint mauzóleumaként is, de soha nem helyezték oda a testét) hozták létre. Az építész gárdának lánya Pranvera és veje (Klement Kolaneci) is tagja volt. 1986-ban Enver halála után egy évvel kezdték építeni és 1988-ban nyitották meg. Kezdetben a tetején helyet kapott egy vörös csillag is, de ezt később eltávolították. Belseje fényűző volt.

Ilyen volt eredeti formájában
(Forrás: International Center of Culture, Tirana)

Ilyen volt belülről
(Forrás: International Center of Culture, Tirana)

Érdekes tény az épületről, hogy a “piramis” valójában helytelen elnevezés, mivel kialakítása bonyolultabb, többféle homlokzattal a különböző nézőpontokból. Csak elöl piramis alakú, a hátulja függőleges, míg felülről egy kiterjesztett szárnyú sas elvont változatát ábrázolja. Az elülső „piramist” azért hozták létre, hogy a legjobban illeszkedjen a közeli Dajti-hegységbe, és minden oldalról összhangban kellett maradnia a környező épületekkel, beleértve a Dajti Hotelt és a Miniszterelnöki Hivatalt is.

Forrás: top channel

A kommunizmus megszűntével a Piramis szerepe és funkciója is véget ért. A rendszerváltás (1991) után rögtön konferencia- és kiállító központtá alakították, 1999-ben pedig humanitárius központtá vált, amikor a NATO a koszovói háború alatt létrehozta ott központját. 2001-től a Top Channel TV társaság és a Top Albania rádió ideiglenes központjaként funkcionált. Éjszakai kluboknak és kávézóknak is helyet adott egy ideig, az egyiknek a neve Mumia (múmia) volt. :) Kedvelt találkahelye volt az albán fiatalságnak, akik előszeretettel másztak fel a tetejére és csúszkáltak a lejtős falain, nem csak akkor, amikor különböző rendezvények helyszíne volt.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

2012-ben a Függetlenség napjának 100-ik évfordulóján
(Forrás: saját kép)

A Nemzetközi Vallási Béketalálkozó egyik helyszíne volt a Piramis előtti tér 2015-ben
(Forrás: saját kép)

Az elmúlt 30 évben számtalan tüntetés, gyűlés és néhány szomorú esemény szemtanúja is volt. Az egyik ilyen eset mementóján egy kicsi, de annál fontosabb üzenettel bíró emlékmű is helyet kapott a Piramis mellett. A Béke Harangját azokból az összegyűjtött töltényhüvelyekből öntötték, melyeket az 1997-es, épp a piramis-játék miatt kirobbant polgárháborúban lőttek el, és melyek emberek százainak halálát okozták. A töltényeket a Zadrima-i katolikus közösség gyermekei szedték össze, ezekből készült el a harang, mely az albán történelem eme gyászos időszakára emlékeztet. És egyben a béke üzenetét is hordozza, visszhangozza az élet erejét a halál felett.

A Béke Harangja
(Forrás: saját kép)

Az épület filmforgatási helyszínként is szolgált, a Castle Freak című horrorfilm remake-jének egyes jeleneteit is ott forgatták 2019-ben. (Egyébként az egész filmet Albániában forgatták, a történet szerint egy fiatal nő egy kastélyt örököl Albániában, melyet vérszomjas lények laknak. A fő forgatási helyszín a Gjirokastra-i vár volt.)

Forrás: pioneer media

Mivel jó ideje elhagyatottan állt, és egyre rosszabb állapotba került, 2010-ben az albán parlament megszavazta az elbontását, és egy új parlament építését tervezték a helyére. Ezt a döntést határozottan ellenezte számos közösség, akik úgy gondolták, hogy a jövő nem építhető fel a múlt eltörlésével. Majd jóváhagyták egy új operaház építését, de a külső márvány burkolat eltávolítása után a projekt abbamaradt. Elbontásának megakadályozására egy petíció is készült, 6000 aláírást gyűjtöttek. 2015-ben egy tanulmányt is közzétettek, melyből kiderült, hogy Tirana lakói ellenzik az elbontását. 2017-ben végül bejelentették, hogy a Piramist nem fogják elbontani, hanem felújítják-átalakítják.

Belülről 2018-ban
(Forrás: desireetravel)

Forrás: desireetravel

Aki eddig nem látta, már sohasem fogja látni régi formájában, mert elkerítették, és elkezdődött az átalakítása. Ha elkészül, Albánia legnagyobb technológiai- és kulturális központjává válik majd. Digitális oktatás, művészeti- és kulturális kiállítások, szakmai tanfolyamok fognak benne helyet kapni. TUMO lesz az új neve, de talán sosem fog kikopni a régi elnevezés sem. A helyiek számára valószínűleg örökre Piramis (albánul: Piramidë) marad.

A látványtervek alapján így fog kinézni:

Forrás: cna.al

Forrás: cna.al

 

Enver Hoxha rejtélyes és ellentmondásos élete

 

A diktátor képe mindenhol ott volt
(Forrás: saját kép, BunkArt1)

A XX. századi Albánia egyik legmeghatározóbb alakja, aki kemény diktatúrát épített ki egy félfeudális társadalomban, hogy így vezesse népét a jóléti kommunizmusba. Regnálása alatt 6027 embert végeztetett ki – köztük 9 minisztert és egy miniszterelnököt. 17650 embert záratott börtönbe (akik közül 1065 meghalt a börtönben) és több, mint 20.000 embert küldött internálótáborba, köztük 20 tábornokot. 1941-től, a Kommunista Párt létezésétől kezdve 1985-ig a párt 41 vezetőjét végeztette ki, börtönözte be vagy küldte internálótáborba. Élete tele volt titkokkal és ellentmondásokkal.

A bebörtönzöttek listája
(Forrás: saját kép, Levelek Háza)

A kivégzett áldozatok névsora
(Forrás: saját kép, Levelek Háza)

A kivégzett és bebörtönzött nők közül néhányan. 1944. novembere és 1991. márciusa között 450 nőt végeztek ki.
(Forrás: saját kép, Nemzeti Történeti Múzeum)

1908. október 16-án született Gjirokastra-ban. Két fiútestvére és egy lánytestvére volt.

Enver Hoxha szülőháza Gjirokastra-ban, ma Néprajzi Múzeum
(Forrás: wikipedia)

 

Családja földtulajdonos volt Gjirokastra-ban. Vallásuk szerint bektashi muszlimok voltak.

 

1930-ban fejezte be Korça-ban a Francia Líceumban tanulmányait kitűnő eredménnyel.

 

Ahmet Zogu kormánya 1931-ben ösztöndíjjal Montpellier-be küldte egyetemre, de félidőben kihullott. Franciaországban számos cikket írt a L’Humanite újságba Lulo Malajori álnéven, melyben elítélte Zogu kormányát.

 

Hoxha 5 évet élt különböző nyugati országokban. Legtöbbet Franciaországban és Belgiumban, ahol Brüsszelben az albán konzulátus titkáraként dolgozott. Életrajza szerint Zogu ellenessége miatt bocsátották el munkájából.

 

1936-ban Korça-ban kezdett tanítani a Francia Líceumban francia nyelvet. 1939-ben az olasz megszállás után elbocsátották, mivel nem volt hajlandó belépni a Fasiszta Pártba.

 

1941. november 8-án részt vett egy kommunista gyűlésen, és egyike volt a Kommunista Párt alapítóinak. A vele kapcsolatos egyik legnagyobb rejtély ehhez a pártgyűléshez kapcsolódik. Itt nem jelölték vezetőnek. Néhány történész szerint a jugoszláv Miladin Popovic és Dusan Mugosha-hoz kapcsolódik a felemelkedése. Blendi Fevziu könyvében azt írja, hogy Enver jelenléte az alapító gyűlésen Koço Tashko-nak köszönhető. Popovic azt mondta, hogy a korçai kommunista csoport öt tagja ortodox, egynek feltétlenül muszlimnak kell lennie, így Tashko Hoxha-t hozta.

 

A Kommunista Párt ideiglenes központi bizottságának 7 tagja közül csak Enver Hoxha maradt életben a felszabadulás után, a többieket megölték vagy bebörtönözték.

 

Enver Hoxha volt az alapítója a „Zëri i Popullit” (A nép hangja) újságnak 1942-ben, amely a Kommunista Párt orgánuma volt.

Az újság a halálhírét közli 1985-ben
(Forrás: communist international)

 

Qemal Stafa meggyilkolása sötét pontja Enver életének. Bár az előző kommunista ifjat rejtélyes támadók ölték meg 1942. május 5-én, feltételezhető hogy parancsra tették.

Qemal Stafa személyes tárgyai, köztük a véres pulóvere
(Forrás: saját kép, Nemzeti Történeti Múzeum)

 

1945. január 1-jén vette feleségül Nexhmije Xhuglini-t.

Feleségével 1945-ben
(Forrás: facebook)

 

Három gyermekük született, és hét unokájuk.

Gyerekeikkel
(Forrás: facebook)

 

Első külföldi látogatását 1946. júniusában tette Jugoszláviában, ahol találkozott Tito-val. Enver Hoxha-t a nacionalisták azzal vádolták, hogy eladta Koszovót Jugoszláviának. Ezzel szemben Hoxha memoárjában állította, hogy minden erőfeszítést megtett azért, hogy Koszovót egyesítse Albániával. Ezt maga Tito kérte.

 

1944-ben, a felszabadulás után Hoxha létrehozott egy speciális bíróságot, ahol értelmiségiek százait ítéltek el, köztük a sógorát is. 1947. október 10-én 16 parlamenti képviselőt végeztetett ki. A vád az volt ellenük, hogy meg akarták dönteni a kommunizmust.

 

Nemzetközi színtéren először 1946. augusztusában jelent meg a Párizsi Békekonferencián, mint az albán kormány képviselője. Sztálinnal 1947. júliusában találkozott először egy meghívás keretében, mikor a Szovjetunióba látogatott. Összesen ötször találkozott vele, utoljára 1952-ben.

Enver Hoxha és Sztálin Moszkvában
(Forrás: botasot)

 

Hruscsovval 1954-ben találkozott Moszkvában. 1959. májusában Hruscsov Albániába látogatott. Ő volt az első szovjet vezető, aki Albániába jött. Az ő látogatása apropóján épült a Saranda és Butrint közötti aszfaltút, mivel Hruscsov nagy történelem rajongó volt, az ókori romvárost is felkereste. Fát is ültettek látogatásának emlékére.

Hruscsov Albániában
(Forrás: lapsi.al)

 

Hoxha egyszer látogatott el Kínába 1956-ban, ott Mao Ce-tunggal találkozott. Utolsó külföldi utazása 1960-ban volt, amikor 81 kommunista párt gyűlésén vett részt Moszkvában. Itt felmerült, hogy a szovjetek meg akarnak szabadulni tőle, ezért visszatért Olaszországba. Az egyik oka annak, hogy Albánia szakított a Szovjetunióval, hogy a szovjetek sürgették Tiranát, hogy rehabilitálják azokat az albánokat, akiket elítéltek, miután Albánia szakított Jugoszláviával.

Az albán delegáció Kínában 1956-ban
(Forrás: pinterest)

 

Albánia 1955-ben lépett be a Varsói Szerződésbe. 1962-től nem vett részt az üléseken, 1968-ban pedig elsőként ki is lépett.

 

1945-1946-ban agrárreformot hajtottak végre Albániában. A földtulajdonosokat földművesekké tették, oly módon, hogy kisajátították a földjeiket és szövetkezetbe tömörítették az embereket (ezeket kooperativ-nak hívták). A magántulajdon megszűnt, a kis magánvállalkozásokat pedig államosították.

 

1967-ben Albánia hivatalosan ateista állam lett. Megtiltották az istenhitet és a vallásgyakorlást. 2200 templomot és mecsetet romboltak le.

 

Forrás: redaktori.net

 

A háború utáni kormány megalakulása óta 1981-ig bezárólag Hoxha minden belügyminiszterét megvádolta azzal, hogy kém. Legmegbízhatóbb embere a testőre volt, aki 30 évig szolgálta.

Enver Hoxha Hekuran Isai belügyminiszter és Ramiz Alia társaságában
(Forrás: saját kép, BunkArt1)

 

Enver Hoxha a Munkapárt vezetőjeként csak két kisebb autóbalesetet szenvedett. Azonban külföldi titkosügynökök és albán magánszemélyek többször megpróbálták megölni. 1984-ben egy fogvatartott német tisztnek sikerült egy automata fegyvert szereznie és komolyan veszélyeztetnie az életét.

 

40 évig élt az egykori Blloku-ban Tiranában. 1945-ben költözött be egy villába, de hamarosan átköltözött egy másikba.

Enver Hoxha villája a Blloku-ban a Sky Tower-ből
(Forrás: saját kép)

A villa zárva van, nem látogatható, de tavaly Szkander bég halálának 550. évfordulóján megnyitották a látogatók előtt (Forrás: saját kép)

 

Majdnem minden nagyvárosban volt nyaralója, legszívesebben Pogradec mellett Driloni-ban és Vlora-ban időzött.

Vlora-ban 1969-ben
(Forrás: facebook)

 

Enver Hoxha ritkán repült, csak Moszkvába és Pekingbe utazott repülővel. Helikopterrel is csak néhányszor Albánián belül. Az utazások hiánya is hozzájárult Albánia elszigetelődéséhez.

 

Minden napját újságolvasással kezdte. Az összes belföldi lap, még a kis helyiek is az asztalán várták reggelente. Nemzetközi sajtót is olvasott, főleg a francia Le Monde-ot.

Korabeli újságok
(Forrás: saját kép, BunkArt1)

 

Köztudott, bár hivatalosan sosem erősítették meg, de Tiranán kívül mindig hasonmásokkal utazott. Állítólag négy hasonmása volt, akik modellek voltak, és az ő ruháit viselték. Mikor elhagyta Tiranát, például a nyaralóit kereste fel, mindig 4-5 autóból álló konvojjal ment, a másodtitkár, valamint a Sigurimi igazgatója és a gárda (elit katonaság) kíséretében. Az utazás előtt 24 órával, és utána még pár óráig lezárták az utakat a forgalom elől.

A Mercedes Benz 600, mellyel Enver Hoxha sokat utazott
(Forrás: ideplus.info)

 

Folyékonyan beszélt franciául, de tudott olaszul, szerb-horvátul, oroszul és angolul is. Kedvenc írói Molière, Goethe és Byron voltak.

 

45.000 könyve volt, főleg franciául. A 90-es években nagy részük megsemmisült, családjának csak kevés maradt meg. Folyamatosan gazdagította gyűjteményét a legújabb francia kötetekkel. Ízlése széles volt, nemcsak marxista-leninista műveket olvasott, hanem szerzett könyveket pápák és katolikus szentek életéről, és még vámpírokról is.

 

Szenvedélyes vadász volt, de sohasem jeleskedett benne.

Enver Hoxha fegyverei és esőkabátja
(Forrás: saját kép, Nemzeti Történeti Múzeum)

 

Felesége szerint a legjobban az adósságot gyűlölte. „Ez benne van a gjirokastraiak vérében, hogy nem szeretnek tartozni, mert tudják, hogy az adósság szolgává tesz. Még Tito-nak is mondta. A koszovóiak adósságot csináltak, és azt mondták, majd akkor fizetik vissza, ha a baba sír az anyaméhben.” – mondta felesége Nexhmije Hoxha utolsó interjújában.

 

Blendi Fevzi úgy jellemzi a diktátort önéletrajzi könyvében, mint paranoiás lelkületű embert, aki kevéssé vagy egyáltalán nem mutat megbánást azok irányában, akiknek feleségével együtt halálát okozta. Utolsó éveiről azt írja, hogy Hoxha befelé fordult, mert azáltal, hogy annyi ember halálát okozta, nehéz volt bárkivel is beszélnie.

Forrás: lapsi.al

 

Első infarktusát 1972-ben kapta. Két évig komoly orvosi kezelés alatt állt, majd 1974-re javult az állapota.

Betegségét egy ideig titokban tartották. Két agyvérzése volt 1983-ban és 1984-ben, akkor szinte teljesen elveszítette a látását, és két nappal halála előtt egy infarktuson is átesett. Akkor már megírták, hogy súlyos cukorbetegsége vezetett ezekhez. Orvosa az a Sali Berisha volt, aki a független politikai pártok működésének engedélyezését követően 1990-ben alakult Demokrata Párt elnöke volt, és az első ténylegesen demokrata választásokon abszolút többséget szerezve 1992-ben az ország köztársasági elnöke lett. Hoxha fizikai és szellemi képességeinek fokozatos elvesztése – amelyet rokonai egyre nagyobb titokban tartottak – nem enyhítette szörnyű hatalmát és erejét, felesége volt az, aki a döntéseket hozta helyette. Az orvosi jelentés szerint 1985. április 9-én kómába esett egy szívroham következtében, majd két nap múlva leálltak a szervei. 1985. április 11-én hivatalosan holttá nyilvánították. Temetését hatalmas gyász kísérte, mivel az emberek úgy érezték, hogy attól a pillanattól kezdve Albániának már nincs jövője.

Testét koporsóban temették el a Nemzeti Mártírok temetőjében. Végrendeletében meghagyta, hogy ne balzsamozzák be, mint Lenin-t. Halotti maszkot viselt. 1992-ben exhumálták, és Sharrë-ba helyezték.

Enver Hoxha sírja
(Forrás: communist international)

 

Az ENSZ 1985. áprilisában egy perces csenddel emlékezett meg róla.

A Piramis 1988-ban, a megnyitás évében, melynek tervezésében lánya is részt vett férjével együtt múzeumnak készült
Forrás: enverhoxha.ru

 

A háború alatt, hogy elkerülje a fasiszta üldözést, Enver Hoxha különböző álneveket viselt, mint például Taras, Hasani, Saliu, Malo, Valbona és Shpati. Az utolsó két álnevet két unokája is megkapta.

 

A kommunista diktátor volt az egyetlen albán, aki 2005-ben bekerült a Világenciklopédiába. A 430-ik oldalon található a H betűnél. Bernd Fisher történész a XX. század legbefolyásosabb albánjának nevezte.

Ma a bazárban különféle “hordozókon” találkozhatunk vele
(Forrás: saját kép, Gjirokastra bazár)

Jól megférnek egymás mellett a múlt és jelen politikai vezetői
(Forrás: saját kép, Kruja bazár)

 

Aki ellátogat Berat-ba, még most is láthatja a Shpirag-hegyen a NEVER feliratot, bár már eléggé halványul. Eredetileg ENVER neve volt kirakva, de a kommunizmus bukása után albán fiatalok átalakították a betűk sorrendjét, utalva ezzel arra, hogy soha többé diktatúra, soha többé kommunizmus!

A NEVER felirat a Shpirag-hegyen
(Forrás: saját kép)

 

Enver Hoxha megtiltotta Teréz anyának, hogy hazatérjen Albániába meglátogatni haldokló édesanyját. A diktátor halála után térhetett csak vissza, akkor azonban felkereste sírját, és imát mondott érte.

 

 

A színek városa – Tirana

Életemben először pontosan 10 évvel ezelőtt jártam Tiranában turistaként. Most hatodik éve élek itt, és azóta Tirana Európa legdinamikusabban fejlődő fővárosa lett.

Tirana főtere 2007-ben
(Forrás: saját kép)

George W. Bush is akkor járt Albániában
(Forrás: saját kép)

Tirana az a város, amit nappal és éjszaka is érdemes felfedezni. A klubok, bárok, kávéházak, kocsmák, remek éttermek, a mediterrán életérzés és a balkáni hangulat keveredése, valamint a kulturális látnivalók egyaránt érdemessé teszik arra, hogy akár több napot is eltöltsünk benne.

A város nevének eredetével kapcsolatban többféle nézet létezik: az egyik szerint az etruszk eredetű Tyrrenia szóból származik, mások úgy gondolják, hogy a Theranda (aratás) szóból ered, vagy a Tirkan szóból, ami egy vár a Dajti-hegy lábánál, melyet 520-ban I. Justinianus császár építtetett.

Tirana Albánia legnépesebb városa, az ország gazdasági, kulturális és politikai központja, egyetemi város. Katolikus és ortodox érseki székhely, muszlim kulturális központ medreszével (iszlám vallási iskolával), valamint a bektashi muszlimok világközpontja is itt található.

Az Adriai-tengertől mintegy 35 km-re, az 1613 m magas Dajti-hegy lábánál, a Lana és a Tirana folyók partján fekszik.

Tirana fentről
(Forrás: zathur.net)

A település 1431-1432-ben került török hódoltság alá. A környék földesura, Sulejman Mulleti pasa 1614-ben vetette meg a városi lét alapjait: bazárt, mecsetet és török fürdőt építtetett a településen, és sikeres perzsiai hadjárata emlékére elnevezte Tehran-nak, így Tirana etimológiailag rokon az iráni fővárossal, és abban is hasonlók, hogy nagy hegy lábánál fekszenek. Minthogy fontos karavánutak metszésében feküdt, a 19. század elejéig gyorsan, de a történelem viharaitól háborítatlanul fejlődött a város. Kézműves-manufaktúrák tucatjai nyíltak, és híres volt kelmegyártó, bőrfeldolgozó, fazekas- és kovácsiparáról. valamint ezüst- és aranyműveseiről is. 1816-ban a Toptani család vette át a város vezetését. A város életében a legfontosabb dátum 1920. február 11-e, amikor is a Lushnja-i Kongresszuson az ország ideiglenes fővárosává kiáltották ki, végleges státuszát azonban 1925-ben kapta meg.

Ekkor még csak 20.000-en éltek Tiranában, mára a peremkerületek lakosságával együtt 800.000 ember lakik benne.

2000-ben Edi Rama, az ország jelenlegi miniszterelnöke lett a város főpolgármestere, ő volt az, aki színesbe öltöztette Tiranát, és elkezdte megnövelni a zöldterületeket.

The City of Colours – a színek városa
(Forrás: kite around the world)

Forrás: saját kép

Ma Tirana látnivalói már bőven túlhaladnak a főtér környéki látnivalókon.

A főteret 1928-1929-ben építették. 1968-ban az államalapító nemzeti hős Kasztrióta György, ismertebb nevén Szkander bég halálának 500 évfordulóján került ki a hatalmas lovasszobor. Sokáig Enver Hoxha aranyozott szobra is a főtéren állt, de 1991-ben az emberek eltávolították a szobrot a térről.

A szobor állítása 1968. januárjában
(Forrás: saját kép, BunkArt1)

A nemzeti hős lovasszobra napjainkban
(Forrás: saját kép)

A főtéren áll a Nemzeti Történeti Múzeum is, melynek homlokzatán a mozaikok arcát már sokszor újrarakták, az éppen akkor hatalmon lévő vezetők arcához hasonlatosra. Enver Hoxha ugyanis, mint bármely más diktátor “sűrűn cserélgette a barátait, illetve a hozzá közel állókat”. Ezért ez a mozaik a sokadik variáció, az arcok sokadszorra cserélődtek. Maguk az alakok nem változtak.

A Nemzeti Történet Múzeum bejárata. A kép az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján, a Magyar Nagykövetség által a múzeumban szervezett fogadás alkalmával
készült
(Forrás: saját kép)

Az Et’hem Beu mecset, ahol a világ legkisebb Koran-ját őrzik, és az Opera is a főtér mellett található.

Az újonnan felújított Szkander bég tér, a Nemzeti Történeti Múzeum és az Opera
(Forrás: saját kép)

Az Ethem Bey mecset hátul az Óratoronnyal
(Forrás: saját kép)

Érdemes felmenni a mecset szomszédságában álló 35 m magas Óratoronyba, melyet szintén Ethem Bey építtetett 1822-ben, és melynek befejező munkálataihoz Tirana gazdag családjai adták a hozzájárulást. 1970-ig a torony a város legmagasabb épülete volt, az órát 1928-ban Németországból vásárolták, hogy ezzel is megmutassák, Tirana mennyire modern város. Ahol a jegyet kell venni (a torony mellett), ott van egy kis múzeum is, oda is érdemes bemenni.

Az Óratorony
(Forrás: saját kép)

Innen elkanyarodhatunk a Hunyadi János emléktábla felé, melyet a Magyar Nagykövetség és Tirana város önkormányzata állíttatott 2016-ban, és Áder János köztársasági elnök avatott fel.

A Hunyadi János emléktábla az Óratoronyból
(Forrás: saját kép)

Az emléktábla közelről az átadás után
(Forrás: saját kép)

Ha tovább haladunk a Teréz anya tér irányába, a kormányzati épületeket láthatjuk, melyeket az olaszok építettek, és repülőről, a levegőből nézve az olasz fasizmus jelképét, a fejsze köré kötött vesszőnyalábot (fasces) formázzák.

Tovább sétálva Tirana legrégebbi szállodája a Dajti-hotel előtt találjuk magunkat, melynek felújítási munkái most kezdődnek, az albán Nemzeti Banknak fog helyet adni. Ha ott balra elfordulunk, kis gyaloglás után a Szent Pál katedrálishoz jutunk, melynek kertjében egy életnagyságú Teréz anya szobor látható, melyen látszik, hogy mennyire kis termetű, törékeny asszony volt.

A katolikus székesegyház. Nevét Szent Pálról kapta, aki a korinthusiakhoz írt leveleit Durres-ből írta
(Forrás: saját kép)

Teréz anya életnagyságú szobra
(Forrás: saját kép)

Visszasétálva a széles sugárútra a Piramis következik, mely Enver Hoxha emlékére épült múzeumnak. Többször felmerült már, hogy elbontják, de annyira „hozzánőtt” a városhoz, hogy eddig ez nem valósult meg. Valószínűleg meghagyják, ebben az esetben viszont nagyon költséges felújítás vár rá, mert jelenleg belül életveszélyes állapotban van.

A Piramis ma. A fiatalok szeretnek felmászni a tetejére.
(Forrás: saját kép)

Előtte áll Ferenc pápa mellszobra, melyet 2014. szeptemberi albániai látogatásának emlékére állítottak.

Ferenc pápa szobra
(Forrás: saját kép)

Szemben az ikertornyok láthatók, melyek érdekes ellentétei a Piramisnak.

A Twin Towers, azaz az Ikertornyok
(Forrás: saját kép)

Tovább haladva egy bunkerrel találkozunk, melyet üveglappal körbevettek, így meg lehet nézni kívülről is a szerkezetét. Mögötte a beton építmény pedig a Spaçi börtön egyik bányatárnájának betondúcolása történelmi mementóként kiállítva. Ebben a börtönben politikai elítélteket tartottak fogva, akik a réz- és piritbányákban dolgoztak embertelen körülmények között.  Az installáció – ahogy a tartóvázat emberi csontok mintájára megépítették – ezt szimbolizálja.

A bunker és az emberi csontokat szimbolizáló betonépítmény
(Forrás: saját kép)

Végül, mielőtt eljutunk a Teréz anya térig, jobbra láthatjuk a Köztársasági Elnöki Hivatalt, balra a Kongresszusi Palotát, és aztán „nekimegyünk” az 1957-ben alapított Tiranai Egyetem épületének.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Ha visszagyalogolunk a felújítás alatt lévő Dajti szállóig, akkor a vele szemben lévő Ifjúsági Parkon áthaladva megtaláljuk a Levelek házát, az egykori Sigurimi főhadiszállását, melyet idén májusban nyitottak meg múzeumként, szemben vele pedig az ortodox katedrálist.

A Levelek háza
Forrás: saját kép

Az ortodox katedrális
(Forrás: saját kép)

A városközpont látnivalóin kívül felkereshetjük a világ közepét, azaz a bektashi muszlimok világközpontjában található tettyét és az alatta található múzeumot. Így végül mind a négy Albániában gyakorolt fő vallás szent helyeit látni fogjuk.

A bektashi tettye
(Forrás: saját kép)

Enver Hoxha atombiztos bunkerét a Bunk’Art-ot semmiképp ne hagyjuk ki, a nagyobbik a város szélén található a libegő alatt, de aki nem akar addig elmenni, a kisebbiket, a Bunk’Art 2-t – ami a kormányzati épületeket köti össze – is megnézheti a városközpontban. Ha kimentünk a nagy bunkerbe, akkor már érdemes felmenni a Dajti-hegyre a libegővel, nem messze a bunkertől van a bejárata. A “Teleferik” táblát kell követni.

A kormányzati épületek, és a Bunk’Art2 bejárata
(Forrás: saját kép)

Este pedig elmehetünk a Blloku-ba, amely a kommunizmus alatt lezárt terület volt, csak a politikai és katonai vezetés léphetett be oda, és lakott ott. Ma szórakozónegyed, nyüzsgő éjszakai élet helyszíne, tele bárokkal, éttermekkel, kaszinókkal. Ott találjuk a Hunyadi János utcát, és megnézhetjük azt is, hol lakott Enver Hoxha.

Forrás: saját kép

Enver Hoxha egykori háza a Blloku-ban
(Forrás: saját kép)

Érdemes még felkeresni az Új piacot (Pazari i Ri). Az eredeti Öreg piac helyén építették 1931-ben, és idén újították fel, ezt is turistalátványosságnak szánják. Valamint a Nagy parkot (Parku i Madh), ahol kellemes sétát tehetünk az árnyas fák alatt.

Forrás: saját kép

A Sokszínűség Kertje a Nagy Parkban
(Forrás: saját kép)

És ha egy kis tapintható történelemre vágyunk, keressük fel a Tiranai mozaikot is.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Ahogyan Durrës-ben az Amfiteátrumot a város szívében a modern lakóházak gyűrűjében teljesen véletlenül kútásás közben fedezték fel 1966-ban, ugyanez történt Tiranában 1972-ben, amikor a város egyik részén lakóházakat kezdtek építeni. A munkálatok közben felszínre bukkantak egy ókori római lakóegyüttes maradványai, majd kerámiák és tetőcserepek is előkerültek. A Kr. u. I. sz-ban épült eredetileg mezőgazdasági épületegyütteshez a III. sz-ban lakóépületeket is építettek. A lakóegyüttes nyugati oldalán található bazilikát használták a hívek keresztelésére, itt maradt fenn a mozaik padlózat, mely jelenleg a legrégebbi feltárt ókori mozaik Tiranában. Mozaikokat találtak az egykori épület más részeiben is, de 30-40 cm-rel a felszín alatt. Az eredetileg 164 m2-es területből mára 33 m2 maradt viszonylag jó állapotban, amit már többször felújítottak.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

 

A végére pedig egy kis Tirana-mix:

Forrás: saját kép

 

Forrás: saját kép

 

Forrás: saját kép

 

 

A Falevelek Háza – avagy a Terror Háza Albániában

“Egy nemzet kapcsolata múltjával létfontosságú mind a jelene, mind a jövője szempontjából: ez ruházza fel azzal a képességgel, hogy zavartalanul folytathassa az életét, és tanuljon a hibáiból. Létezik azonban a múltnak az a válfaja, amely William Faulkner híres mondása szerint “nem halott, és nem is temették el. Valójában ez a múlt még nem is múlt el.”

Dominique Moisi (Amerikában tanító francia professzor)

“A múlt nem halott, ezért nem is múlt.”
Forrás: saját kép

 

A Bunk’Art1 és Bunk’Art2 megnyitása után Tiranában újabb, a kommunista érával kapcsolatos múzeum nyílt: a Levelek Háza (albánul Shtëpia e Gjetheve/Shtëpia me Gjethe), mely az egykori albán titkosrendőrség a Sigurimi igazgatóságának épületében kapott helyet.

Forrás: saját kép

A múzeum döbbenetesen élethűen próbálja bemutatni az akkori nemzetbiztonsági hivatal felépítését, működését, eszközeit és az ügyek kezelését.

A szervezetet 1943-ban alapította Enver Hoxha annak eszközeként, hogy az albán partizán csoportok felett hatalmat gyakorolhasson. Tagjainak számát 20.000-re becsülik, ebből 7.500 ember a Néphadsereg tagja is volt. Látszólagos feladata az volt, hogy megvédje Albániát a veszélyektől, de valójában azt a célt szolgálta, hogy a lakosság között különféle eszközökkel terjessze a politikai eszméket és fenntartsa az akkor fennálló politikai rendszert, valamint hogy elnyomja az ellenforradalmi, a rezsim ellen irányuló törekvéseket. A propaganda eszközeként a létező összes kommunikációs csatornát bevetették, a nyomtatott sajtón át a rádión keresztül a személyes meggyőzésig.

Propaganda anyagok különböző évekből
(Forrás: saját kép)

A kommunista ideológia szerint a tökéletes emberi társadalom csakis az emberek teljes állami ellenőrzés alá vonásával valósítható meg, mely a görög mitológiából ismert óriás Panoptes megfigyelési “technikáját” hívja alapul, aki száz szemével mindent látott. Ehhez hasonlatosan a Levelek Házának „szíve” egy olyan laboratórium, melyből a rezsim teljesen ellenőrzés és megfigyelés alatt tarthatta alattvalóit. “A Panoptikum szoba az a hely, ahonnan mindent látsz és hallasz.”

A kb. 10 milliós Magyarországon a rendszerváltás hajnalán, azaz 1989-ben 800.000 MSZMP párttag volt. Mi magyarok mindannyian tudjuk, hogy ezen emberek jó része csak érdekből lépett be a pártba, és nem meggyőződésből, mivel Magyarországon nem lehetett még kisebb vezetői beosztásba sem kerülni párttagság nélkül. A 3 milliós Albániában csak 20.000 párttag volt, mert nem volt kötelező belépni a pártba, és az egy kiváltság volt, ha valakit beengedtek. Éppen ezért ez a 20.000 viszont meggyőződéses kommunista volt.

A Sigurimi elsősorban a politikai és ideológiai elleneszmék letörésére lett létrehozva, és nem fizikálisan az emberek és a vagyon ellen, habár később az utóbbi is erőteljesen jelen lett, egy idő után nagyon sok ember munkatáborban dolgozott, vagy Sigurimi tisztek rendszeres vallatásának volt kitéve. A titkosrendőrség tagjainak jó része önkéntesként dolgozott, ők olyan emberek voltak, akiket az elkötelezett párttagok ajánlottak a feladatra, és a munka megkezdése előtt alapos politikai és pszichológiai megfigyelésnek voltak kitéve. Kiváltságos helyzetben voltak és sok előnyt élveztek a célból, hogy ezzel is erősítsék megbízhatóságukat és elkötelezettségüket a párt iránt.

A Sigurimi-nek volt egy tiranai központú főhadiszállása – ez a Levelek Háza – és Albánia szerte 26 körzeti igazgatósága. További részekre tagozódott, mint politikai ellenőrzés, cenzúra, nyilvántartások, börtöntáborok, belső biztonsági csoportok, fizikai biztonság, belső elhárítás, külföldi hírszerzés.

A Sigurimi ágai
(Forrás: saját kép)

Mehmet Shehu parancsa az összes szekció részére
(Forrás: saját kép)

1949. márciusában újjászervezték az Állambiztonsági Hivatalt
(Forrás: saját kép)

 

2008-ban az albán parlament úgy határozott, hogy megnyitja az addig titkosított politikai aktákat, de a Szocialista Párt tiltakozott ellene. 2015-ben azonban aláírták azt a megállapodást, hogy nyilvánosságra hozzák a Sigurimi aktáit, és felfedik azoknak a nevét, akik együttműködtek a kommunista vezetéssel, de 2017 elejéig nem kezdték meg ezt a munkát, és a bírálók gyanítják, hogy az aktákat valójában már rég megsemmisítették.

Az egykori titkosrendőrségi épületet kívülről igyekezték eredeti állapotában megőrizni, ezzel is megpróbálják érzékeltetni, hogy ez az épület egy letűnt rendszert idéz.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Ha belépünk az épületbe, az alábbi bevezetővel találkozunk:

„Mint Albánia egész történelme, így a kommunista éra alatt is – mely a II. világháború után kezdődött és majdnem fél évszázadig tartott – a Levelek Házát hosszú ideig legendák övezték, mert ismeretlen volt és rejtélyes. Mint az emberek suttogása és a falevelek susogása…

E ház ajtóinak megnyitásával bemutatjuk mindazokat a tevékenységeket, melyeket itt végeztek, így a múzeum egyidejűleg fedi fel azokat és az albán társadalom helyzetét a kommunizmus időszaka alatt, melyeknek célja a teljes körű irányítás volt az emberi test és lélek felett.„

A múzeum két szintes. Az földszint első szobájában az akkori Tiranáról készült képekkel találkozunk.

Légifelvétel Tirana főteréről és a Levelek Házáról (balra fent) az 1930-as évek elejéről
(Forrás: saját kép)

Forrás: saját kép

Az épület eredetileg szülészeti- és nőgyógyászati klinika volt, a II. világháború után kezdték el használni kihallgatóhelyként, ahol különböző kínzási módszerekkel és kényszerítési eljárásokkal vallatták az embereket. Később az állami propaganda elhitette a néppel, hogy ezek az eljárások a jugoszlávok és „Tito ügynökeinek” módszerei voltak, és véget értek a Jugoszláviával való szakítás után 1948-ban. A képek és dokumentumok a Belügyminisztérium archívumából valók, és bemutatják, hogyan és milyen módszerekkel vallatták és kínozták az embereket a kihallgatások alatt, a börtönökben, munkatáborokban, tehát valójában a kínzásos vallatások jelen voltak Albániában végig a kommunizmus alatt 1944-1990 között.

Néhány helyiségben a megfigyelésekhez, felderítésekhez használt professzionális eszközöket, technikákat, és az álcázáshoz használt mindennapi tárgyakat, öltözékeket tekinthetjük meg.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

A kollaborációs aktákban bemutatják azoknak az ügynököknek a dokumentumait, akik együttműködtek a titkosrendőrséggel, az ügynökök hálózatát, az ügynökök különböző típusait és kategóriáit, szerepkörüket, feladataikat, az aktákat, melyeken dolgoztak, statisztikákat az üldözöttekről, áttekintést a lehallgatásokról és kémtevékenységekről a városi területeken.

Forrás: saját kép

A “MALI” fedőnevű ügynökkel titokban együttműködő családtagok és egyéb személyek listája
Forrás: saját kép

A laboratórium, mely eredetileg szülészeti labor volt fotó laborrá és sötétszobává lett alakítva. Itt tartották továbbá azoknak a kulcsoknak a másolatát, melyek azokat a széfeket nyitották, ahol az illegális kutatások és elkobzások láthatatlan tintával írt dokumentumait őrizték.

Ez eredetileg nőgyógyászati labor volt
(Forrás: saját kép)

Forrás: saját kép

A sötétszoba
Forrás: saját kép

 

Az első emeletre a lépcsőházon keresztül vagy lifttel juthatunk fel.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

A Politikai Perek szobájában azoknak a fényképeit és neveinek listáját láthatjuk, akiket 1945-1990 között bebörtönöztek vagy kivégeztek, valamint az akkori börtönök elhelyezkedésének térképét. A kivégzettek listáján 3498, a bebörtönzöttek listáján pedig 12971 név szerepel.

Az elítéltek listájának egy részlete
(Forrás: saját kép)

A kivégzettek listájának egy részlete
(Forrás: saját kép)

Egykori Sigurimi alkalmazott
(Forrás: saját kép)

 

A Sigurimi vezetősége:

Ismerős nevekkel találkoztunk
(Forrás: saját kép)

Több olyan ismerősünk is van, akikről tudtuk, hogy szüleik vezető pozíciót töltöttek be anno a pártban. Mivel meggyőződésünk, hogy a gyerekek soha nem vonhatók felelősségre a szüleik tetteiért, így ezeket a tényeket csak tudomásul vettük. Mindezek ellenére nagyon megdöbbentő volt látni ezeket a családneveket ezen a táblán is.

A Külső Ellenség szobájában a hotelek és külföldi állami képviseletek, nagykövetségek elhelyezkedését, és azokban elhelyezett lehallgató eszközöket láthatjuk.

Forrás: saját kép

Állambiztonsági dokumentum az olasz nagykövetségen dolgozó diplomaták rokonairól gyűjtött információkkal
Forrás: saját kép

A Nappali szobában tipikus albán berendezési tárgyakkal találkozunk, ahogyan a kommunizmus idején egy átlag albán család nappali szobája kinézett. Vitrines szekrény, ülőgarnitúra, „Ilíria” TV készülék, „Mimoza” rádió, melyet Durres-ben gyártottak, „Obodin” hűtőszekrény (jugoszláv termék), és egy fás kályha a „Partizani” gyárból.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Az Áldozatok szobájában a telefonos lehallgatások részleteit láthatjuk a ’70-es évekből. Instrukciókat a hívások figyelésével kapcsolatban, az ezen lehallgatások alapján foganatosított letartóztatások részleteit, valamint Sigurimi ügynökök 2A és 2B néven nyilvántartott aktáit.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

És természetesen innen sem hiányozhat a bunker:

A bunker bejárata a kertben az épület bejárata előtt
(Forrás: saját kép)

A szokásos betonajtó
(Forrás: saját kép)

Forrás: saját kép

A kertben elhelyezett korabeli kommunikációs eszközökkel pedig a város hangjait hallgathatjuk.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

 

A kommunizmus lassú bukása Albániában

1985. április 11-én Enver Hoxha meghalt. Őt Ramiz Alia követte a hatalomban.

Az első lázadások Shkodra-ban kezdődtek, ahol az emberek a Sztálin szobor ledöntését követelték. Ekkor a regnáló rezsim könnyítéseket vezetett be, például a külföldre való utazásokkal kapcsolatban, ami által megkezdődött a diplomáciai kapcsolatok kiépítése a nyugat-európai országok felé. 1990. decemberében Tiranában diákok csoportjai kezdtek demonstrálni. December 11-én a Munkáspárt Központi Bizottsága engedélyezte a többpártrendszert, és a következő napon megalakult a Demokrata Párt. A diktatúra alatt a szabad vallásgyakorlás is tiltva volt, ezzel létrehozva Európa egyetlen hivatalosan is ateista államát. 1991. január 18-án a kommunista hatóságok ellenzésével 10.000 ember vonult az Et’hem Beu mecset elé zászlókkal, és követelte annak újra megnyitását, a rendőrség nem avatkozott közbe. Ez a nap volt az albán vallásszabadság újjászületésének mérföldköve, valamint a rendszerváltáshoz is nagymértékben hozzájárult. Az 1991-es választásokon még a Munkáspárt maradt hatalmon (választási csalással), de az általános sztrájk és a városi ellenzék egy új kormányzatot hozott létre, amely már nem kommunistákból állt. Az 1992-es választásokon Albánia kommunista vezetői megbuktak. A legtöbb mandátumot a Demokrata Párt szerezte, a köztársasági elnök pedig Sali Berisha lett.

Új kor kezdődött.

„Az emberek hatalma sokkal nagyobb, mint a hatalomban lévő embereké.”

Bono Vox

 

 

Atombiztos luxus a hegy gyomrában – Enver Hoxha bunkerében jártam

Ha Albánia, akkor bunkerek, legalábbis sokaknak ez jut eszébe először erről az országról.

Tiranában a Dajti-hegy gyomrában kapott helyet Albánia legnagyobb és legbiztonságosabb bunkere. 1978-ban avatták fel az 5 szintes a föld alatt 100 m-rel elhelyezkedő komplexumot, melynek 106 szobája többek között a diktátor Enver Hoxha és miniszterelnöke Mehmet Shehu részére készült. 2014. november 29-én nyitották meg a nagyközönség előtt, így most már egyben kiállítási térként is funkcionál, ma már megtekinthetők többek között fegyverek, egyenruhák, dokumentumok, térképek és egyéb adatok abból a korból. Az 5 szintből a 3. szintig nyitották meg az objektumot a látogatók előtt, a 106-ból 40 szobát.

Tiranában a Bunk'Art 1 táblát kövessük, ha autóval vagyunk (Forrás: saját kép)

Tiranában a Bunk’Art 1 táblát kövessük, ha autóval vagyunk
(Forrás: saját kép)

A bunkert 1972-ben kezdték építeni. Az alapot 1975. május 1-jén fejezték be, és további 3 évet vett igénybe a berendezések és az összekötő rendszer kiépítése. 1978. június 25-én adták át. Területe 2685 m2, öt szinten 106 szobát és a 200 személy befogadására alkalmas mozi-országgyűlés termet foglalja magában. Az 5 páncélajtós bunker „0774-es Objektum”-ként szerepelt a kommunizmus alatt.

A bunker egy ma is működő laktanya területén található, amely a sors iróniájának köszönhetően jelenleg már régóta NATO laktanyaként funkcionál. :) Maga a laktanya is hatalmas létesítmény, a látogatók előtt természetesen csak a bunkerhez legközelebbi bejárat van megnyitva. Ez a bejárat egy alagút, amelyen személyautóval vagy mikrobusszal, illetve gyalogosan tudunk áthaladni.

Az alagút bejárata (Forrás: saját kép)

Az alagút bejárata
(Forrás: saját kép)

A bejárati alagút (Forrás: saját kép)

A bejárati alagút
(Forrás: saját kép)

 

Innen a kis belső parkolóba érünk, ahol a jegypénztárnál meg tudjuk vásárolni a jegyeket.

A jegypénztár (Forrás: saját kép)

A jegypénztár
(Forrás: saját kép)

A parkolóba a nagy buszok viszont a laktanya másik oldaláról juthatnak be, de ez csak előzetes bejelentkezés esetén lehetséges, lévén, hogy a laktanya ma is funkcionál.

A parkolóból egy aszfalt úton pár száz métert felfelé gyalogolva érünk a bunker bejáratához.

A bunker bejáratához vezető út (Forrás: saját kép)

A bunker bejáratához vezető út
(Forrás: saját kép)

Befelé gyalogolva kezet foghatunk vele (Forrás: saját kép)

A bejárat felé  gyalogolva kezet foghatunk vele
(Forrás: saját kép)

Ha útközben megszomjazunk, a bejárat előtt kis büfében vehetünk frissítőt vagy ajándéktárgyakat is (Forrás: saját kép)

Ha útközben megszomjazunk, a bejárat előtti kis büfében vehetünk frissítőt vagy ajándéktárgyakat is
(Forrás: saját kép)

A bejárat (Forrás: saját kép)

A bejárat
(Forrás: saját kép)

Az 5., azaz a legfelső szinten a bejárat után rögtön egy tábla figyelmeztet, hogyha elmenne az áram, őrizzük meg a nyugalmunkat, mert néhány másodperc után bekapcsol a generátor, majd megnézhetjük a megnyitott rész alaprajzát.

A megnyitott rész alaprajza (Forrás: saját kép)

A megnyitott rész alaprajza
(Forrás: saját kép)

A páncélajtókon áthaladva (amelyek közül az egyik vastag betonból készült) jutunk a folyosóra, melyből a többi szoba nyílik.

A bejárati ajtók (Forrás: saját kép)

A bejárati ajtók
(Forrás: saját kép)

A fegyveres erők főparancsnoka a bunker építésének időszakában Enver Hoxha volt. Így az ő részére készült rész a legnagyobb és legjobban felszerelt iroda és lakrész volt, amely őt és feleségét szolgálta (volna). A lakrész egy előszobából áll, ahol a személyi titkára is helyet kapott, egy dolgozószobából, egy hálószobából és egy fürdőszobából. Csak a leglényegesebb bútorokkal és eredeti tárgyakkal van berendezve, de elegánsabb, mint a többi szoba, csak itt helyeztek el szőnyeget. Csak ebben a szobában van a fal laminált farostlemezzel borítva, ami akkoriban újdonság volt, ezért nagyon értékesnek számított. Enver Hoxha sohasem aludt itt.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Forrás: sajátkép

Forrás: saját kép

Mehmet Shehu miniszterelnöknek szintén külön lakrésze volt. Ő felügyelte a bunker építését. Szintén volt egy előszoba a titkárának, egy dolgozószoba, hálószoba és fürdőszoba. Ez volt a második legkényelmesebb lakrész a komplexumban, ennek falait fa lambéria borítja.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

A bunker építésének alapötlete egy észak-koreai látogatás után született meg, ahol hagyománya volt az ilyen objektumnak, amely az egész parlament befogadására képes.

Az épület megépítésének célja kizárólag katonai volt, hogy lehetővé tegye a politikai és katonai vezetés számára a zavartalan működést krízis helyzetben. Ez az egyetlen létesítmény, mely lehetővé tette volna az albán parlament számára a zavartalan munkát háborús körülmények között.

A büféből nyílik az a terem, ahol az albán parlament ülésezett volna atomtámadás esetén, és egyben moziteremként is funkcionált. Jelenleg a helyiség különböző zenei rendezvényeknek ad otthont.

A büfé (Forrás: saját kép)

A büfé
(Forrás: saját kép)

A büfé falán a vallási béke fontosságát hangsúlyozzák, holott Albánia Enver Hoxha rezsimje alatt ateista állam volt (Forrás: saját kép)

A büfé falán a vallási béke fontosságát hangsúlyozzák, holott Albánia Enver Hoxha rezsimje alatt ateista állam volt
(Forrás: saját kép)

A színházterem, ahol a parlament is ülésezett volna krízis helyzet esetén (Forrás: saját kép)

A színházterem, ahol a parlament is ülésezett volna krízis helyzet esetén
(Forrás: saját kép)

Albánia Szovjetunióval való kapcsolatainak megromlása után a katonai és politikai vezetés az erődítmény megerősítéséről döntött. „Egy maximális tartósságú megerősített rendszert építünk, ami a hagyományos fegyverek mellett a nukleáris fegyverek elleni védelmet is lehetővé teszi. Képes biztosítani a maximális ellenállást és harci technikát különféle támadások ellen.”

Megnézhetjük azt a helyiséget is, ahol egy esetleges vegyi vagy atomtámadás elhárításához szükséges légtisztító berendezések kaptak helyet, melyek a mai napig is működnek.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

A többi szoba különböző tematika alapján van berendezve: láthatjuk a fasiszta olasz megszállás, a németek bevonulásának szobáját, van szögesdrót szoba, tiszti szoba és még számos helyiség.

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

Forrás: saját kép

A gyerekekre és a szabadidő eltöltésére is gondoltak, kialakítottak egy szobát az iskola számára, és egy tornatermet is.

Iskola a bunkerben (Forrás: saját kép)

Iskola a bunkerben
(Forrás: saját kép)

A tornaterem (Forrás: saját kép)

A tornaterem
(Forrás: saját kép)

A séta során különböző fény- és hanghatásokkal teszik korhűvé a hangulatot.

A sziréna hangja mellett a fényhatások is azt az érzetet keltik, mintha támadás alatt lennénk (Forrás: saját kép)

A sziréna hangja mellett a fényhatások is azt az érzetet keltik, mintha támadás alatt lennénk
(Forrás: saját kép)

A kijárati ajtó (Forrás: saját kép)

A kijárati ajtó
(Forrás: saját kép)

Újra a szabadban (Forrás: saját kép)

Újra a szabadban
(Forrás: saját kép)

És ha ezek után a mélységből a magasba vágynánk,  a közelben található felvonóval felmehetünk a Dajti-hegyre, és onnan is megszemlélhetjük a hegyet, amely a bunkert rejti.

A felvonó a bunker felett halad (Forrás: saját kép)

A felvonó a bunker felett halad
(Forrás: saját kép)

A Bunk’Art-ot hamarosan újabb titkos helyszínek múzeummá való átalakítása követi. A Falevelek Háza (Shtëpia e Gjetheve), egy vörös téglás épület a fák rejtekében Tirana belvárosában, amely az albán titkosrendőrség a Sigurimi főhadiszállása és telefonlehallgató központja volt, Titkosszolgálati Múzeum-ként fog megnyílni.

A Sigurimi egykori főhadiszállása (Forrás: floripress.blogspot.al)

A Sigurimi egykori főhadiszállása
(Forrás: floripress.blogspot.al)

És hamarosan megnyitják a városközpontban a kisebb földalatti bunkert is, ami valaha a minisztériumi épületeket kötötte össze.

 

Világörökségi helyszínek Albániában – Gjirokastra, a „kőváros”

 

 

P7090141

Forrás: saját kép

 

2005 óta világörökségi helyszín az Albánia déli részén található település. A város neve görög eredetű, ma is jelentős görög kisebbség él a görög határhoz közel fekvő kisvárosban. Hagyományos, palakővel fedett kőházai, szűk, macskaköves utcái egyedi hangulatot kölcsönöznek a városnak. Mintegy kétszáz lakóház és a 17. században épült, majd az 1872-es tűzvész után újraépített bazár áll védettség alatt.

P700140

Forrás: saját kép

 

Emberi településre utaló legkorábbi nyomokat a Kr. e. 1. századból tártak fel a régészek. A város története igazából a 12. században kezdődött, amikor a Bizánci Birodalom erődöt épített a mai várhegyre. A legenda szerint a város nevét Argjiro hercegnőről kapta, aki Gjin Zenebishi a Gjirokastra-i vár urának nővére volt.

Argjiro hercegnő, akiről a város a nevét kapta
(Forrás: saját kép)

 

Az ottománok bevonulásakor nem akarta megadni magát, ezért fogta gyermekét, és a vár fokáról a mélybe vetette magát. Csodával határos módon a gyermek túlélte a zuhanást, és ahová Argjiro esett, abból a sziklából tej kezdett szivárogni, mely a gyermeket táplálta. A vár alatti sziklák megerősíteni látszanak a történetet, mert a várfal tövében, azon a ponton a mészkő sziklákat vastag kalciumréteg borítja. A fellegvár a 18. században épült.

Argjiro a gyermekével
(Forrás: saját kép)

 

Ebben a városban született Enver Hoxha, aki hatalomra kerülése után múzeumvárossá nyilvánította a települést. Szülőháza ma néprajzi múzeumként látogatható. Az ő idejében épült ki az óváros körüli kereskedelmi és ipari negyed.

P7090119

Forrás: saját kép

P7090122

Forrás: saját kép

P7090125

Forrás: saját kép

P7090129

Forrás: saját kép

P7090130

Forrás: saját kép

P7090136

Forrás: saját kép

P9290138

Forrás: saját kép

 

Gjirokastra szülötte nem csak Enver Hoxha, hanem Çerçiz Topulli szabadságharcos hazafi is, az első albán gerilla csoport alapítója, aki az albán függetlenségi harcokban nagy szerepet vállalt. A vár alatti téren az ő szobra látható, és természetesen a tér is róla van elnevezve.

Çerçiz Topulli a bazárban
(Forrás: saját kép)

 

A várban fegyvermúzeum található, az albánok szerint Európa legnagyobbja. Hááát, területre biztosan igaz. :)

P9290174

Forrás: saját kép

P9290204

Forrás: saját kép

P9290211

Forrás: saját kép

P9290230

Forrás: saját kép

 

De a vár udvarán van kiállítva egy Lockheed T–33-as repülőgép is, amelynek idekerülését többféleképpen magyarázzák.

A tények:

A US Airforce Lockheed T-33 Shooting Star típusú repülője 1957. decemberében landolt a Rinas-i repülőtéren. Néhány hét múlva a pilóta visszatért az Egyesült Államokba, a gép Albániában maradt, és a ’70-es évek közepén Gjirokastra-ba vitték.

Az amerikai változat: 1958-ban a gép a franciaországi amerikai légibázisról Chateauroux-ből Nápolyba tartott. Sűrű ködbe került és eltévedt, majd Albániában hajtott végre kényszerleszállást.

Az albán változat: a Tirana Rádió híradásai szerint az Albán Néphadsereg pilótái feltartóztattak egy amerikai kémrepülőt, és leszállásra kényszerítették a Rinas-i repülőtéren.

P9290213

Forrás: saját kép

P9290241

Forrás: saját kép

P9290229

Forrás: saját kép

P9290209

Forrás: saját kép

 

A várudvarban óratorony, szökőkút, istállók találhatók, és a pódium, amelyen minden augusztusban a Nemzetközi Folklórfesztivál résztvevői lépnek fel. A vár északi részét börtönné alakították Zogu kormánya alatt, később a kommunista rezsim politikai foglyait is ide börtönözték be.

P9290242

Forrás: saját kép

P9290249

Forrás: saját kép

P9290252

Forrás: saját kép

 

A város kézműves ipara nagyon fejlett, fa- és kőfaragó mesterek, textilművesek, bőrdíszművesek üzleteiben szép dolgokra akadhatunk a város utcáit járva. Gjirokastra környékén az állattartás is jelentős, remek kecske- és birkasajtot vásárolhatunk, melyeket az ország számos részére szállítanak.

P9290132

Forrás: saját kép

 

P9290133

Forrás: saját kép

P9290140

Forrás: saját kép

P9290142

Forrás: saját kép

 

Érdemes még felkeresni a Zekate házat és a híres albán író Ismail Kadare felújított szülőházát. És most már terepjárós túrákra is befizethetünk, a Çajup-hegyre, a Suhë kanyonba vagy akár a híres-hírhedt Lazarat-ba is ellátogathatunk szervezett túra keretében.

P9290158

Forrás: saját kép

P9290159

Forrás: saját kép

 

 

Bunkerek, hova tűntetek?

 

Albánia? Ja, az az ország, ami tele van bunkerekkel?

Csak volt, mondhatná a turista, aki az utóbbi években érkezik az országba, mert manapság már szinte „nagyítóval” kell keresni őket.

 

PA070186

Forrás: saját kép (2005)

(Természetesen eredetileg nem így néztek ki, hanem szürke, természetbe olvadó betontömbök voltak, ezt már a használaton kívüliség tette velük.)

 

Albánia Európa legelzártabb országa volt. Ennek egyik eszköze volt az Enver Hoxha által kiépíttetett bunker rendszer.

Miután az ország a ’60-as évek elején szakít a Szovjetunióval, és 1968-ban kilép a Varsói Szerződésből, Kínával keresi a barátságot. Ez a jó viszony kb. egy évtizedig tartott, majd 1978-ra Albánia teljesen elszigetelődött mindentől és mindenkitől, és 1984-re már 750.000 bunker „tarkította” az országot. A bunkerek hatalmas hálózatát a tengerparton és a szárazföld belsejében arra alakították ki, hogy a nyugati “imperialista” hatalmak támadása idején így védjék az országot. Az éves költségvetés egynegyedét a hadseregre költötték.

 

PA070187

Forrás: saját kép (2005)

 

PA070184

Forrás: saját kép (2005)

 

PA040552

Forrás: saját kép (2008)

 

PA070195

Forrás: saját kép (2008)

 

Ezen bunkerek többsége egy személyes gomba, amely vagy egyedül, vagy kettes, hármas csoportokban helyezkedik el. Előregyártott vasbeton elemekből van a többsége, és a kettes hármas csoportoknál az egyes bunkereket szintén előregyártott elemekből folyosó köti össze. Ezeken az egy személyes bunkereken kívül találhatók nagyobbak is, van köztük olyan is, amelyik elektromos árammal, WC-vel is fel van szerelve. Néhány közülük hatalmas, ezek atomtámadást is kibírtak volna. Ez utóbbiak általában hegyek alá épültek, mint pl. Porto Palermo-nál ez az atombiztos tengeralattjáró központ és bunker:

 

P7110283

Forrás: saját kép (2005)

 

 

Porto Palermo

 

Porto Palermo azért is nevezetes, mert a hadászati jelentőségét már Ali Pasha Tepelene is felismerte a középkorban, épített is a kis félszigetre egy várat.

 

P7110263

Forrás: saját kép (2007)

 

A bunkerek építésénél a lakosság is aktívan kivette a szerepét (a többség nem önként). Minden bunkernek volt egy „gazdája”, általában egy család, aki gondoskodott az „állagmegóvásról”. Úgy hírlik, senkinek nem volt szabad elárulnia, hol helyezkedik el az ő bunkere, de ezt én eléggé kivitelezhetetlennek tartom, ugyanis egy olyan országban, ahol amúgy is kis túlzással „mindenki tud mindent mindenkiről”, elég nehéz lett volna az ilyesmit eltitkolni a falubeli rokon, ismerős elől. Egy albán barátunk mesélte, aki annak idején rádiósként dolgozott a hadseregben, hogy a bunkerek tervezőmérnökétől megkérdezték, hogy vállalja-e a felelősséget a munkájáért? Vagyis be mer-e menni a bunkerbe, mialatt azt nehéztüzérségi lövedékkel lövik. A mérnök igen-t mondott. Végül is, nem vele tesztelték az építményt, hanem egy kecskét tettek bele. :) A kecske túlélte…

 

P7110199

Forrás: saját kép (2007)

 

P7110211

Forrás: saját kép (2007)

 

 

Mostanság már nem botlunk lépten-nyomon bunkerekbe. Néhány évvel ezelőtt tudatosan elbontatták a jó részüket, legalábbis a turistás helyeken, illetve az albánok maguk is szabadulni akartak tőlük, ezért robbantással és munkagépekkel rombolták le őket. Vannak, amelyek büfévé, hotellé lettek alakítva a tengerparton, de a maradék jó része ma is ott áll elhagyatottan, sorsára hagyva egy letűnt világ hirdetőjeként, és valószínűleg a fiatalok hasonló érzésekkel tápláltatnak irántuk, mint Berat-ban a hegyen található felirattal kapcsolatban, ahol ENVER nevét imigyen alakították át: NEVER!

 

Ksamil, 2005
(Forrás: saját kép)