Bejegyzés

Albán babonák, babonás albánok

Magyarországon bizonyára sok ember megfogja a ruhagombját, ha kéményseprőt lát, vagy visszafordul, ha egy fekete macska keresztezi az útját. Nem kell ahhoz nagyon babonásnak lenni, hogy ezeket a rejtett cselekedeteket végezzük, ha szerencsét kívánunk vagy éppen szeretnénk elkerülni a rosszat.

Vannak olyan babonák, melyek a világ több táján is felbukkannak, ilyen a fent említett balszerencsét jelentő fekete macska, a szerencsét hozó négylevelű lóhere vagy lópatkó, a viszkető tenyér, a balszerencsét jelentő törött tükör, vagy hogy létra alatt ne menjünk át.

Vannak azonban egy adott népre jellemző, csak ott „érvényes” hiedelmek. Az albánok például nagyon babonásak, és ennek jelei nyilvánosan is tapasztalhatók. Itt az a mondás járja, hogy az albánok annyira babonásak, hogy aki nem babonás, az is az. :)

Aki járt már itt, bizonyára látott az épülő házakon lógó plüssfigurát, esetleg fokhagymafüzért. Ezeket az ártó szellemek ellen rakják ki. Amíg épül a ház, a nyílászárók helyén beköltözhet a rossz szellem, ezt hivatott elűzni régebben a szalmabábu, manapság a plüssállat, nagyobb építkezéseken esetleg egy építőmunkás figurája is. :) Erről már itt is írtam: https://alfa-kontakt.info/albaniablog/2016/04/18/ujabb-10-dolog-amit-nem-tudtal-albaniarol/

Forrás: saját kép

Vagy a kémények tetején a fém forgó, amely szintén az ártó szellem nyakát fogja elvágni, ha az az elkészült ház egyetlen nyílásán a kéménylyukon próbálna behatolni (egyébként a szellőzést segíti).

Forrás: saját kép

Nem látható, de szintén babonából az épülő ház alapozásánál beleteszik valamilyen állat (birka, kecske) koponyáját vagy a vérét a betonba, ez szerintük megvédi a házat és lakóit az irigység ellen.

 

És még számos albán hiedelem létezik a jó elősegítése és a rossz elkerülése céljából:

 

Kézmosás után ne rázzuk meg a kezünket, mert megjelennek a szemölcsök.

Ha evés közben kanalat vagy helyet cserélünk, a jövőben partnert is fogunk váltani.

Ha véletlenül kiöntöd a kávédat, pénzt fogsz kapni.

Forrás: saját kép

 

Kedden ne mossuk, mert az rosszat hoz. (A keddet egyébként is balszerencsés napnak tartják.)

Ha lepke repül a házba, az egy ember lelke. Ne bántsuk!

Ha valaki evés közben talál minket, azt jelenti, az anyósod/apósod nagyon szeret/szeretni fog.

Ha a gyerek fejét kanállal ütöd, kicsi marad.

Ha a táskádat a földre teszed, a pénz kifolyik a kezeid közül.

Ha barna pókot látsz, jó híreket fogsz kapni, ha feketét, akkor rosszakat.

Ne nyírjuk a körmeinket éjszaka, és ne nyírjuk a kéz- és lábkörmünket egy időben. Ha így teszünk, valaki meghal a lakodalmunk napján, vagy egyszerre lesz lakodalom és haláleset a családban.

Ha megeszed a birka/kecske nyelvét, jobban fogsz tudni albánul. :)

Sült birkafej, természetesen a nyelvével. Albániában kedvelt étel.
(Forrás: saját kép)

 

Ha négykézláb mászol otthon (pl. valami elgurult a szekrény alá), rokon érkezik.

 

És a végére egy olyan babona, melyet tényleg nagyon betartanak: éjszaka nem mennek a veteményeskertbe vagy bármilyen termőföldre (azaz nem burkolt útfelületre), mert attól tartanak, hogy ha rálépnek a földre, megbolygatják a holtak lelkét.

 

Babonák ide vagy oda, de ha ma péntek 13-án mégis találkoznánk egy fekete macskával ne nézzünk a szemébe! Inkább töltsünk ki egy lottószelvényt, és játsszuk meg az 1, 3, 13-as számokat. :)

 

Az alábbi videóban a busz előtt áthaladó fekete macska Tiranában 2018-ban nem hozott szerencsétlenséget az FK Partizani albán focicsapatnak. 2-1-re nyertek ugyanis a KF Tirana ellen. :)