Bejegyzés

Egy magyar lány tenisz sikerei Albániában – újratöltve

 

 

A koronavírus járvány a sporteseményeket is visszavetette. Sok tavaszi-nyári sportrendezvény elmaradt, melyeket most próbálnak pótolni.

A tenisszel kapcsolatos rendezvények is leálltak tavasszal, ezért a szervezők igyekeznek több versenyt megrendezni egymás után ugyanazon a helyszínen. Így itt Tiranában most szeptemberben két U18 tenisz bajnokságot is rendeztek: a tavaszit és az őszit.

 

Forrás: saját kép

 

Forrás: saját kép

 

Örömmel írhatom, hogy a szeptember 14-19, valamint a szeptember 21-26. között megrendezett Tirana Open U18 bajnokságnak magyar résztvevője is volt. :)

Az eseménynek a National Sport Park adott otthont, mely keménypályás teniszmeccsek lebonyolítására alkalmas.

 

A National Sport Park Tiranában
Forrás: youtube

 

 

A „mi lányunk” Udvardy Luca volt, aki a mezőny egyik legfiatalabb tagjaként 14 évesen versenyzett. Ez azt jelenti, hogy az ellenfelei egy kivételével mind idősebbek voltak nála. Luca családjával régi a kapcsolatunk, mert ő és a mi kisfiunk óvodás társak voltak Magyarországon.

 

Luca idén a szeptember 14-19. között megrendezett „tavaszi bajnokságon” párosban hozta el a győzelemért járó kupát egy török lánnyal közösen. Egyéniben harmadik lett.

 

 

A díjátadás természetesen a járványügyi előírások betartásával történt:

 

A győztes páros:

 

Forrás: saját kép

 

A második bajnokságot a következő héten szeptember 21-26. között rendezték meg. Az időjárás kicsit ősziesre fordult, így az esők hátráltatták a meccseket, de végül pénteken sikeresen befejeződött a torna. Luca egyéniben az ezüst kupát hozta el, az a török lány volt az ellenfele, akivel az előző héten megnyerte a bajnokságot párosban.

 

Forrás: saját kép

 

Forrás: saját kép

 

 

És akivel aztán párosban ismét győztek.

 

Forrás: saját kép

 

A kedves, szőke lány imád teniszezni, alig akar lejönni a pályáról. Mi is fültanúi voltunk, ahogy egy győztes meccs után megjegyezte: „Úgy játszanék még!” :)

 

Forrás: saját kép

 

Nemcsak ügyes, de a korához képest igen magas a játékintelligenciája és a versenyzői hozzáállása. Ez a mostani eredmény azért is különösen jelentős, mert előzőleg hosszú ideig sérüléssel küzdött, és most kezdi visszanyerni a formáját, így nem tudott teljes erőbedobással játszani.

 

A győztes
Forrás: saját kép

 

 

Luca a nővére példáját követi, aki szintén teniszezik. Udvardy Panna 2013-ban Tiranában az U16-os bajnokságon egyéniben győzött, majd 2014-ben az U18-as versenyen mind egyéniben, mind párosban megnyerte a tornát, úgy hogy még nem volt 16 éves! Az ő sikereiről itt írtam: https://albania.cafeblog.hu/2014/09/25/egy-magyar-lany-tenisz-sikerei-albaniaban/

Panna jelenleg Floridában él és végzi az edzéseket.

Mindkét lánynak további sikereket kívánunk!

Albániában nem nagyon van hagyománya a tenisznek. Az albánok leginkább a súlyemelés, birkózás és a futball rajongói. Vannak azonban törekvések a tenisz népszerűsítésére, tavaly novemberben a Tiranai Tenisz Társaság, a Tiranai Önkormányzat és a Tiranai Svájci Nagykövetség összefogásában 1200 gyerek volt részese egy programnak, melynek keretében a teniszt népszerűsítették. Meglepetésként Roger Federer svájci teniszező személyes videóüzenetben ösztönözte az albán gyerekeket, hogy teniszezzenek, hiszen ez egy remek formája a mozgásnak és a közös játéknak.

 

Hajrá Udvardy lányok! :)